Как правилно да се грижите за ноктите си

Начало » Външен вид » Козметика » Как правилно да се грижите за ноктите си

Как правилно да се грижите за ноктите сиЗа да имате добре поддържани нокти, не е задължително да ходите постоянно в козметични салони и да употребявате какви ли не “магически” еликсири. Всичко може да бъде много по-лесно.

Витамини и минерали
Здравите нокти се нуждаят от достатъчно количество витамини и минерали, най-вече от витамин Е, витамините от група В, йод и цинк. Освен това, трябва пиете и много вода, тъй като липсата на течности в организма, допринася за разслояването на ноктите.

Правилната дължина
Ноктите не трябва да са прекалено къси, тъй като това може да доведе до наранявания на кожата и да улесни достъпа на бактерии и гъбички в зоната под ноктите. Твърде дълго ноктите, от своя страна, изискват повече грижи и са по-податливи на механични повреди, разслояване и чупене.

Премахване на кожичките
За премахването на кожичките трябва да използвате специални омекотяващи средства и масло за кутикула. С тяхна помощ е много лесен да се грижите за маникюра си и у дома. Необходимо е да нанесете омекотяващото средство за около 2 минути, след това внимателно да отстраните кожичката с помощта на памучен тампон и накрая да намажете с маслото за кутикула.

Нанасяне на лака
След почистването на ноктите, може да нанесете безцветна база и лак. За жените със светла кожа подходящи са бледите нюанси, а за тези с по-тъмна кожа – земните нюанси и топлите цветове.