Как правилно да отговорите на коварните въпроси и да се харесате на HR-мениджъра

Начало » Кариера » Как правилно да отговорите на коварните въпроси и да се харесате на HR-мениджъра

Как правилно да отговорите на коварните въпроси и да се харесате на HR-мениджъраДържите се достойно на интервюто за работа и с лекота разказвате за своите постижения и планове за бъдещето. Всичко върви толкова гладко, че се отпускате и забравяте, че трябва да сте внимателни. И точно в този момент мениджърът изиграва своите козове и ви задава коварен въпрос, който ви хвърля в ступор. От това как ще издържите това изпитание зависи дали ще получите работата мечта или ще трябва да оставите мястото на някой друг кандидат. Предлагаме ви няколко ценни съвета, които може да са ви от полза в подобен момент…

„Защо трябва да се спрем точно на вас?“

Това е стандартен въпрос, чрез който мениджърът по подбор на персонала се опитва да разбере, кои са вашите силни качества, както и на какво сте готови, за да постигнете целите си. Обикновено хората, отговаряйки на този въпрос, започват да обясняват какъв ценен кадър и незаменим сътрудник са, как са способни да изпълняват едва ли не по сто задачи едновременно, като не забравят да отбележат и че на предното им работно място са останали недооценени от шефа си и за това са напуснали. Вместо това трябва да отговорите, кои точно черти на вашата личност ще са ви от полза при постигането на поставените цели и при решаването на възникващите в процеса на работата ви проблеми.

„С какво планирате за се занимавате сред 5-10 години?“

На пръв поглед, един от най-нелепите въпроси, които може да ви бъдат зададени на интервю за работа. Все пак, дори и най-големите прагматици едва ли биха могли да знаят с какво ще се занимават след 5-10 години! Истината е, че смисълът на този въпрос се състои в това, че на него няма един-единствен подходящ вариант за отговор. Чрез него HR-мениджърът на първо място си отбелязва доколко добре умеете да планирате своя живот (съответно и работата си), какви са вашите амбиции, дълго ли ще се задържите на работа във фирмата или сте склонни да промените длъжността си при първа възможност с някоя по-подходяща за вас позиция. Освен това, той проверява съвпадат ли вашите възгледи за развитие с тези на фирмата или апетитите ви са по-големи от това, което могат да ви предложат. Ето защо, особено ако в интервюто участва и управителят или вашият пряк ръководител, вие не трябва да се отплесвате в обяснения, как сте готови на всичко, за да станете началник. Най-добре е, ако концентрирате отговора си върху вашите силни качества, които биха били полезни за дадената компания.

„Какво намирате в желаната длъжност?“

Този въпрос обикновено се задава, за да се разбере какво не ви е устройвало на предишната ви позиция и към какво се стремите. На него повечето хора отговарят, като започват да подчертават какви невероятни постижения са имали с всички свои начинания до момента, колко сериозно са се трудили и т.н. Вместо това специалистите по подбор на кадрите искат да разберат какво сте разбрали за задълженията си и дали ще сте в състояние с качествата, които притежавате, да ги изпълнявате в срок. Освен това, за него е важно и дали ще се впишете в съществуващия колектив.

„Защо напуснахте предишната си месторабота?“

Истината е, че това е един от най-коварните въпроси. Най-честните и наивни кандидати започват да обясняват за конфликтите и финансовите си проблеми на предходната си работа. Но HR-мениджърът задава този въпрос, за да разбере на какво ниво са вашите морални качества и може ли да ви се вярва. Така че, ако започнете да ругаете предишния си работодател, на него му става ясно, че вашето отношение ще е същото и към настоящия. А това автоматично води до извода, че и в тази фирма за вас ще възникват същите разногласия и проблеми, както и в предишната. Неправилно от ваша страна ще е и ако се направите, че не чувате или не разбирате въпроса. Целта е да се оцени вашата тактичност, така че се постарайте да съхраните баланса между позитивното и негативното в своя отговор. Опитайте се да отговорите сдържано и без емоции, като се представите в максимално добра светлина.