Как правилно да отворите шампанското на Нова година

Начало » За дома » Празници » Как правилно да отворите шампанското на Нова година

ShampanskoЗа да не залеете с шампанско всички около вас, научете да как да отваряте бутилката по всички правила…

1. Преди да сервирате шампанското, то трябва да се охлади в долната част на хладилника за час, два. Не бива да го поставяте в най-студените част на хладилника и в никакъв случай в камерата!

2. След това трябва да увиете бутилката около етикета с платнена салфетка. Така ще ви е по-удобно да я държите в ръце. Ако до сега не сте отваряли бутилка пенливо вино, направете го в кухнята, където гостите ви няма да ви притесняват. Ако, обаче, решите да отворите шампанското пред публика, първо се уверете, че всичко с тапата е наред (ако просто разхлабите телта и я откъснете, то цялата телени рамка веднага ще полети).

3. Бъдете много внимателни и не разклащайте бутилката, защото в противен случай, когато я отворите тя ще “избухне”, а това е крайно нежелателно, въпреки че се харесва на много хора.

4. След като сте махнали телта, вземете бутилката и опрете дъното и до гърдите си – тя трябва да е под ъгъл спрямо повърхността на масата и да не сочи към свещи или към някой от гостите ви. Внимателно разхлабете тапата с бавни въртеливи движения с палеца и показалеца. Ако мислите, че няма да се справите и тапата ще изхвръкне, може да си помогнете и със салфетка, която да поставите върху тапата.

5. Ако процесът на кипене на газовете се развива твърде силно, просто вземете охладена чаена лъжичка и я поставете в гърлото на бутилката – така процесът ще спре незабавно.

6. Една бутилка шампанско обикновено е достатъчна за шест до осем души, така че не си я пускайте в кръг, защото гостите ви може да се почувстват неудобно, не знаейки по колко да сипят в чашите си. Най-добре ще е вие, като домакиня, да поемете инициативата и спазвайки приетата церемония да разлеете виното в чашите на гостите си. Напълвайки всяка чаша, трябва да завъртате леко бутилката около оста си, за да не падне и една капка върху покривката.