Как правилно да изберете най-подходящата за вас диета

Начало » Хранене & Рецепти » Диети и Хранене » Как правилно да изберете най-подходящата за вас диета

Преди да поговорим за диетите, бихме искали да ви напомним, че злоупотребата с тях е много вредна за здравето, а увлечението по диетите води до сериозни негативни последствия, като нарушеният обмен на веществата далеч не е най-лошото от тях.
Много хора си задават въпроса: «Какво представлява най-добрата диета?” Отговорите са най-различни. За някои най-добрата диета може да е тази, при която се приемат най-малко калории. Такава диета, естествено, трябва да е съобразена с лечебното гладуване.
За други по-добри са нискокалоричните диети, при които се приемат всички необходими за организма протеини и витамини, както и различни микроелементи. При тези диети  количеството мазнини и въглехидрати в храната е намалено няколко пъти.
Има диети, при които съдържанието на протеини и мазнини е нормалното за организма, но почти напълно се изключва консумацията на въглехидрати. Също така много популярни са диетите, които съдържат нормално или по-високо количество протеини, но изключват мазнините, а количеството на въглехидратите е намалено. Тези диети са отличен избор за тези, които активно се занимават със спорт.

Сега ви предлагаме да се запознаете с някои от най-добрите, според нас диети:

1. Вегетарианска диета
Вегетарианската диета е несъвместима със спортуването и фитнеса, но може да бъде отлична конкуренция на лечебното гладуване. Тя е особено подходяща за хора, които не обичат да спортуват интензивно. Подобно действие имат и ниско въглехидратните диети и диетите, в които напълно отсъстват въглехидрати.

2. Разделно хранене
Разделното хранене, както и вегетарианската диета, е несъвместимо с интензивното спортуване, но за разлика от безвъглехидратните диети, лесно се съчетава с басейн, масаж или сауна. Продуктите при разделното хранене се съчетават така, че да се заблуди организмът –  вие не чувствате глад, но всъщност гладувате.

3. Протеинови диети
Разгледахме диетите за онези, които не искат да тренират, но силно желаят да отслабнат. Сега е време за диетите, които се използват в съчетание със засилени тренировки. Менюто в такива диети е с високо съдържание на протеини и с минимално количество мазнини и лесноусвоими от организма въглехидрати, като хляб и захар.

4. Народни диети
Народните диети  заслужава мястото си в нашия преглед. За тези, които изберат да се възползват от “бабините” средства за отслабване, препоръчваме да си намерят книги с подробно описание на тези диети. Съветваме ви да си съставите собствен режим на хранене  на базата на народните средства, защото това, което може да се окаже ефективно при един човек, не винаги е добро за друг.

Не забравяйте: основното правило, на всяка диета е стриктното спазване на графика и продуктите, които задължително трябва да се добре балансирани и в най-лошия случай  да са с ниско съдържание на калории.

Повече информация за посочените диети, очаквайте през следващите седмици!