Как да украсите масата за Великден

Начало » За дома » Интериор » Как да украсите масата за Великден

Великден е обичан и очакван празник не само за вярващите, защото освен, че е с важно религиозно значение, той е и чудесен повод да се срещнете със своите близки и приятели. А красиво подредената великденски маса е както възможност да изненадате гостите си, така и чудесен начин да повдигнете настроението на присъстващите и да “удвоите” празничното усещане. Дори най-простичките ястия изглеждат по-вкусни, ако са поднесени в красиви чинии, ако маса е покрита с покривка в приятни цветове, а по нея са разпръснати разнообразни тематични декоративни елементи, като например свещи, вази, цветя и фигурки на животни.
Днес, няколко дни преди празника, решихме да ви предложим няколко идеи за украса на великденската маса.

Покривка
Великден се нарича “светъл”, защото това е празник на пробуждането, радостта и новото начало, така че обстановката трябва да е ярка и жизнерадостна. При създаването на великденския интериор, а и при подредбата на масата, е най-добре да се използват тъкани в светли пастелни или колоритни летни нюанси. Десенът може да е на цветя, ягоди, геометрични фигури – важното е да “радва очите”. А ако сте любители на ръкоделието и имате достатъчно търпение, то можете да създадете един истински шедьовър, чрез акпликация или бродерия, като изпъстрите покривката си с великденски мотиви.

01pokrivka

02pokrivka

Салфетки
В интернет можете да намерите най-различни схеми за красиво сгъване на салфетки. В умели ръце малкото правоъгълно парче плат може да се превърне в зайче, лебед, цветя и какво ли още не. Но ако не се справите, не се притеснявайте – просто навийте салфетката на руло и я прихванете с красив пръстен или панделка, в които можете да втъкнете пролетни цветя и зеленина.

01salfetki

02salfetka

03salfetka

Фигурки на животни

Великденската маса, както между другото и целия празничен интериор, не може да мине без сладки фигурки на пиленца, великденски зайчета, агънца, пеперуди, а също и на ангелчета. А ако сред гостите ви има любители на сладкото, може фигурките да са от шоколад или марципан.

01figurki

Великденско дърво
В центъра на масата може да поставите великденско дърво, което лесно можете да си направите и сами. Красив вариант са подредените в прозрачна ваза (за по-голяма устойчивост на дъното на вазата се слагат камъни или пясък) боядисани с бяла или друг цвят акрилна боя сухи извити клонки, по които се окачат, като коледни играчки, декоративни яйца.

01v_darvo

02v_darvo

Цветя и зеленина
Великден е пролетен празник, за това на масата трябва да присъстват първите цветя и зеленина. Зеленината може да расте от празни яйчени черупки. Тези импровизирани “чашки” могат да се използват като вазички, в които са натопени дребни цветчета.
Прекрасна украса за масата е и пролетен букет във ваза.

01cvetia

Свещи
Всяка празнична маса, без значение дали е за Великден, Коледа или Нова година, изглежда по-привлекателна, ако на нея има свещи. Най-лесният и най-подходящ вариант за Великден са свещите с форма на яйца, но може да използвате и такива с друга форма, а също и най-обикновени свещи, включени в някаква композиция.

01sveshti

02sveshti

И накрая не забравяйте, че красивите великденски козунаци, сладкиши и ястия също са част от украса на вашата празнична трапеза. Честит Великден!