Как да създадем уют в дома си?

Начало » За дома » Интериор » Как да създадем уют в дома си?

В действителност съвременният човек не прекарва много време в дома си, но все пак ни е приятно, когато той е уютен, красив и съвременен. За да постигнем това, преди всичко трябва да внимаваме жилището ни да е чисто, подредено и свежо. Подбирайки обзавеждането трябва да се гледа дали предметите са в хармония един с друг, дали  цветовете им си съответстват. Не е задължително всичките ни мебели да са от една гарнитура – главното е да са подбрани с вкус и внимание (припомнете си апартамента на Моника от “Приятели” – там нямаше два еднакви стола, но това не пречеше жилището и да е уютно и симпатично).

В дома ни не трябва да има нищо излишно, крещящо и кичозно. Обстановката се създава от интериора и трябва да се стремим към това тя не само да удовлетворява потребностите на живущите в дома, но и да го прави за тях желано и любимо място. За това е необходимо да използваме рационално жилищната площ, да не я претрупваме с мебели и килими – от това тя става тясна и тъмна и ще са натрупва много прах. Подредбата на мебелите трябва да отговаря на желанието ни за удобство, простор, светлина и уют. Трябва да обмислите оформлението на интериора с оглед на разположението на стаите, тяхната големина и функционалността им.

При избор на цвят за стените трябва да се има в предвид разположението на прозорците, предназначението на помещенията, тяхната големина, осветеността им, а не на последно място и характера на всеки член от семейството. Трябва да имаме в предвид, че всеки цвят влияе по-различен начин на настроението и нервната ни система. Не е добре цветовете в стаите да са много ярки и натрапчиви, тъй като те дразнят и уморяват очите. Също така е важно да знаем, че в една стая не трябва да преобладават повече от 3-4 цвята. Така например, виолетовия и червения цвят действат на нервната ни система възбуждащо, намаляват работоспособността ни, предизвикват преумора. Тези цветове са абсолютно неприемливи за всекидневната или детската стая, където членовете на семейството прекарват по-голяма част от свободното си време.
Жълтия цвят действа успокояващо на нервите – това е цветът на доброто настроение.
Зеленото и светло синьото също успокояват и увеличават работоспособността. Те и техните топли оттенъци са най-добрият вариант за всекидневната, тъй като успокояват нервната система и не преуморят очите.
Цветът на стените може зрително да увеличи обема на помещението, да намали или увеличи височината на стаята. Например, светлите хладни тонове (бледо синьо, синьо-зелено) “раздалечават” стените, а топлите тонове (червено, оранжево, жълто) – зрително ги събират.
Неголямата стая е добре да се облепи с тапети с лек рисунък на светъл фон или с такива, които са на вертикални линии – така зрително се увеличава височината на стаята. Ако тапетите са на хоризонтални линии – височината се намаля.

Топлите тонове в гарнитурата на интериора правят жилището ни уютно и жизнерадостно, а хладните – спокойно и строго. Така например, за стая с южна ориентация е добре да изберем зеленя, синьо-зеленя или синия цвят, а за стая със северна или северо-източна ориентация – златист или розово-жълт цвят.
За спалнята са за предпочитане спокойните топли цветове като златисто-жълт и розово-кремав.
Неприемлив вариант е стените в кухнята ни да са в красив ярък цвят (например, в червено). Най-добре е за нея да подберем светли спокойни матово-маслени краски (зеленикави или жълтеещи).

Покривалата и завесите трябва да са в хармония с основния цвят на фона на интериора. Завесите се подбират да са в тон с оттенъка на дървената мебелировка и нейната тапицерия. Те трябва да са 2,5 пъти по-широки от широчината на прозореца – така гънките, които се образуват, ще са дълбоки и красиви.

Ако в стаята има много картини или каквито и да е стенни украшения, е добре стените да са в не ярък неутрален тон. А ако в стаята има голям прозорец и много стъклени повърхности, трябва да се подбере сложен дълбок цвят.
Картините задължително трябва да се вписват в цялостния интериор на стаята – да се съчетават с другите картини, с украсата и мебелировката. Размерът им трябва да съответства на размера на стените (например, малката картина поставена на голяма стена, изобщо няма да се забелязва, а голямата картина окачена на малка стена ще се набива твърде много на очи). Картините трябва да са окачени така на стената, че центърът на всяка една да е на 150 см от пода на помещението.

Декоративните украшения също трябва да са в хармония с основния цвят на помещението. За да красят, оживят и обогатят интериора, те трябва да са подбрани с вкус и с внимание към цялостния вид на стаята. Все пак не бива да претоварваме интериора с украса, тъй като голямото количество разбъркани всевъзможни дреболийки създава усещането за безпорядък и запуснатост.

И като за край – обстановката в нечие жилище може да ни подскаже много за културата и вкуса на домакините!