Как да създадем семейни традиции и да укрепим семейството

Начало » За дома » Празници » Как да създадем семейни традиции и да укрепим семейството

Как да създадем семейни традиции и да укрепим семействотоАтмосфера в семейството, изпълнена с любов, грижа, взаимно разбиране, дава на всеки член увереност и чувство за сигурност. Знаете, че ви чакат у дома, обичани и винаги подкрепяни. Семейството е нашата крепост в духовно и емоционално отношение, където се намираме и се справяме с житейските трудности. Но за да създадете семейство, трябва да положите много усилия. Традициите са за всяко семейство, внасят уникална жар в атмосферата на къщата, помагайки за укрепване на отношенията, допринасяйки за по-тясно общуване и взаимно разбирателство.

Каква е ролята на ритуалите

Семейните ритуали са действия, които всички членове на семейството повтарят отново и отново в една и съща ситуация.

Семейните ритуали са много важни, защото те:

  • позволяват на децата да осъзнаят стабилността на своя начин на живот;
  • създават усещане за сигурност;
  • изпълват с оптимизъм и самочувствие;
  • настройват децата положително;
  • формират разбиране за ценността на семейството и чувство на гордост ;
  • предотвратяване на конфликти и недоразумения.

 

Съвместно свободно време

Семеен ритуал може да бъде съвместно свободно време. Пътувания към природата, семейно ходене на кино или изложби, настолни игри, спортни събития, вълнуващи куестове. Като цяло всяка творческа дейност, от рисуване и танци до театрално представление.

Но семейният отдих ще се счита за ритуал или традиция само когато винаги се случва при определени условия. Например, направете пикник в последния ден на пролетта или в първия уикенд на лятото. И няма значение, дори и да вали дъжд, пикникът ще се състои!

Ритуали на „поздрави”

Най-простият семеен ритуал е обикновен поздрав. Поздравяваме се толкова често, но произнасяме думите по инерция и дори без никакво емоционално оцветяване. Опитайте се да се отдалечите от обичайното „здравей“ и „добро утро“. Измислете специален поздрав, какъвто да е. Например: „добро утро, принцесо“, „страхотен, силен човек“, „събуди се, мой умен човек“.

И най-важното – трябва да произнесете поздрав с мил и весел глас.

Семейна трапеза

Има много идеи как да разнообразите храненето си и всичко зависи от вашата креативност и възможности.

Една обикновена семейна закуска, обяд или вечеря може да се превърне в интересен ритуал. Но не забравяйте да изберете време, когато никой не трябва да бърза никъде и цялото семейство се събира на масата. Има много идеи как да разнообразите храненето си и всичко зависи от вашата креативност и възможности. Ритуалът може да бъде прост или сложен. Основното е, че всички го харесват. Например, можете да излезете с благодарствено стихотворение и да го изкажете заедно с цялото си семейство, преди да ядете.

Вторият вариант. Когато всички в кръг пожелаят не само приятен апетит, но и благодарности за този ден, споделят своите желания. Една красива покривка, която ще бъде доставена на празници с вкусна вечеря от foodpanda , в чест на важни събития или значителни постижения на всеки член на семейството, също може да бъде ритуал.

Ако някой има кулинарни умения, тогава създаването на семейна традиция няма да бъде трудно. Например съвместно готвене с цялото семейство на гурме ястие. Например, винаги печете определени бисквитки за Коледа, Великден или рожден ден. Съвместната вечеря в почивен ден може да се превърне не в безшумно усвояване на храна, а в увлекателна добра комуникация.

Интересна идея би била чаената церемония, посветена на планирането на почивните дни, ваканциите и ваканциите. А след вечеря дори измиването на съдовете може да се превърне в семеен ритуал, основан на взаимопомощ. Татко събира чинии, мама мие, едно от децата избърсва или сгъва.

Разбира се, когато всичко трябва да се направи от един член на семейството, това е тъжно. Но когато всички заедно дори се занимават с такава скучна работа, тя придобива съвсем различен смисъл. Такъв прост ритуал прави всички домакинства по-близо един до друг. А също така привиква към точност, отговорност и упорит труд.

Празнични обичаи

Всяко семейство има свои собствени начини за празнуване. Но отличителната черта е атмосферата.

Празникът е страхотно събитие, което може да се превърне в добра традиция. Всяко семейство има свои собствени начини за празнуване. Но отличителната черта е атмосферата. Тя винаги е специална. Не е чудно, че говорят за празничното настроение във въздуха. Всички са ентусиазирани и в очакване на срещи, подаръци, възможност да се забавляват от сърце. А за някои семейства дори подготовката за празника е традиция.