Как да се храните през есента

Начало » Хранене & Рецепти » Диети и Хранене » Как да се храните през есента

Как да се храните през есентаЕсента е чудесно време. Все още можете да намерите много естествени, вкусни и богати на хранителни вещества зеленчуци и плодове, които са “напоени” с летни слънчеви лъчи. В това време от годината е много полезно да наблегнете на растителните храни.

Как правилно да се храните през есента
Добре ще е, ако два дни в седмицата изключите от менюто си месото, рибата, млечните продукти и яйцата и ядете само плодове и зеленчуци. Това е един изключително добър и вкусен начин да подсилите имунитета си и да се подготвите за студените зимни дни, когато той ще ви е особено необходим, за да ви защитава от грип, простуди и други неприятности. Нещо повече, тази растителна диета подпомага работата на храносмилателната и отделителната система, а това оказва чудесно въздействие върху кожата.
За да е максимална ползата ви от зеленчуците и плодовете, е желателно да спазвате няколко прости правила:
1. Яжте плодове до 18 часа – яденето им през нощта предизвиква чувство за тежест и издува червата.
2. Салатите, сотираните зеленчуци и вегетарианските супи се съчетават отлични с пълнозърнест хляб, ориз, макаронени изделия, картофи. Тези комбинации са много добри варианти за закуска и обяд, тъй като през деня организмът ви работи активно и се нуждае от много енергия.
3. Оставете месото, рибата и морските дарове за вечеря. Яжте ги не с хляб и зърнени храни, а със зеленчуци. Но в разтоварващите дни, може да ядете зърнените култури и зеленчуците и вечер.
4. Обърнете повече внимание на нерафинираните растителни мазнини. Започнете да подправяте зеленчуците и зърнените храни със зехтин, олио от орех, кедрови семки, лешници и т.н.
5. Бъдете предпазливи и разумни в преследването на доброто здраве. Пресните зеленчукови и плодови сокове изискват голямо внимание. Тяхната редовна употреба може да доведе до обостряне на хроничните заболявания на храносмилателния тракт, а също така да провокира и остра диспепсия. Трябва да избягвате употребата на соковете, ако имате киселини, усещате болки и дискомфорт в стомаха, тежест в дясното или лявото подребрие. В този случай се съсредоточете върху задушените зеленчуци, крем-супите, печените плодове. Но дори и да нямате подобни проблеми е най-добре да пиете по 1 чаша фреш  два пъти в седмицата, 1-2 часа след хранене.
И както винаги, основното правило е да не се увличате, а да се храните с мярка. Преяждането едва ли ще ви помогне да се почувствате по-сити или по-здрави!