Как да се храним в горещите летни дни

Начало » Здраве » Как да се храним в горещите летни дни

Как да се храним в горещите летни дниКак да се храните през лятото, за да не натоварвате организма си, но в същото време да му помогнете по-лесно да понесе горещините? Много лесно… Просто следвайте следните 5 правила:

Правило №1. Повече течности

В горещините организмът ни усилено губи течности. Ето защо е необходимо навреме да попълните запасите му. Най-добре е да утолявате жаждата си с обикновена вода или неподсладен зелен чай, като в силните горещини е препоръчително да се пият по 100-200 мл прохладна напитка (18-20 градуса) на всеки 40-50 минути. Освен това, не пренебрегвайте и студените супи като таратор и гаспачо, които не само ще ви освежат, но и ще снабдят организма ви с влага.

С количеството течности, обаче, трябва да внимават хората страдащи от сърдечно-съдови заболявания, хипертония, затлъстяване, както и тези, които имат проблеми с червата.

Правило №2. Намаляване калоричността на порциона

Установено е, че в летните горещини, организмът ни се нуждае от около 5% по-малко енергия, което означава, че през лятото са ви нужни по-малко калории. Така че, забравете за мазното месо, тортите и тестата и наблегнете на плодовете, зеленчуците и млечните продукти. Това, обаче, не означава, че трябва напълно да се откажете от мазнините. За лятото диетолозите препоръчват следния дневен порцион: 28% мазнини (от които 2/3 с растителен произход), 55% белтъчини (растителни и животински в съотношение 50:50) и 17% въглехидрати.

Правило №3. Промяна в режима на хранене

Горещото време е истинско изпитание за организма, в което страдаме от липса на апетит, а в същото време, чувстваме тежест в стомаха. За да помогнете на организма си да функционира нормално в този период от годината, диетолозите препоръчват смяна на режима на хранене, като основният прием на храна трябва да се пренесе в прохладните часове на деня. С други думи трябва да закусвате възможно най-рано (в 6,00-7,00 часа сутринта), да обядвате до 11,00-11,30 часа и да вечерята около 18,00 часа, а за тези, които не могат да си легнат с къркорещ стомах, се позволява лека късна вечеря около 20,00 -21,00 часа. При този режим на хранене калориите трябва да бъдат разпределени по следния начин: закуска – 35%, обяд – 25%, вечеря 25%, късна вечеря – 15%.

Правило №4. Закуската изяжте сами… вечерята също

Ако в студените месеци от годината закуската традиционно се асоциира с въглехидрати, които дават бърза енергия, то в горещите летни дни е най-добре въглехидратите да се оставят за обяд. Зеленчукови и плодови салати, ориз, картофи и постни супи – това е, което можете да похапвате в средата на деня, без да се притеснявате от тежест в стомаха. Такива въглехидрати се усвояват лесно, образуват минимално количество окислен продукти (в сравнение с мазнините и белтъчините), което означава, че са им необходими по-малко течности, за да бъдат изведени от организма.

Препоръчително е месните и рибните блюда да бъдат оставени за закуска или за вечеря, когато е по-прохладно и организмът ще ги преработи по-лесно.

За да утолите глада си преди лягане на помощ ще ви дойде киселото мляко с ниско съдържание на мазнини.

Правило №5. Повече витамини

Потейки се нашият организъм губи скъпоценни витамини и микроелементи (особено водоразтворимите витамини С, В1, В2, В6 и РР). В резултат на това се чувстваме уморени, имунитетът ни отслабва, може да се развие недостиг на витамини. За да избегнете това е необходимо да консумирате достатъчни количества свежи сезонни плодове и зеленчуци, да пиете домашно приготвени лимонади, компоти и смути, билкови чайове и айран.