Как да се справите с пролетната депресия

Начало » Здраве » Как да се справите с пролетната депресия

Woman napping in the grass    С първите лъчи на пролетното слънце в живота ви навлиза и пролетната депресия… Започвате да мислите, че не ви е възможно вече да седите в задушния офис, вечер се чувствате като след тежка физическа работа, настроението ви е на нулата, а и сте тъжни, без причина.

Как се проявява пролетната депресия
Пролетната депресия представлява стресово състояние на организма, при което се намалява производителността, появяват се лошо настроение и тъга и всичко това е съпроводено с умора.

Симптоми на пролетната депресия
Симптомите са различни и не е задължително да се проявят всичките наведнъж:
– Раздразнителност, безпокойство, тревожност;
– Чувство за безполезност, ниско самочувствие;
– Лошо настроение, безпричинен плач;
– Безсъние, постоянна умора, намалена работоспособност;
– Апатия, загуба на апетит, пристъпи на слабост;
– Главоболие.

Пролетната депресия може да се прояви в лека (само за няколко дни) и в тежка форма, продължаваща повече от 2 седмици, като във този случай, за да се справите с нея, е най-добре да се обърнете към специалист.

За тези от вас, които искат сами да се справят с депресията през пролетта, предлагаме следните проверени и ефективни методи:

Започнете с заобикалящата ви обстановка
Добавете в дома си ярки цветове, поставете цветя в саксии, вдигнете щорите и махнете всички неща, които ви напомнят за зимата. Когато в жилището ви стане просторно, светло и ярко, настроението ви ще се подобри! А и интериорът може да е “пролетен” не само в дома, но и в офиса, където навярно прекарвате много повече време.

Повишената умора може да е причинена от недостиг на витамини – авитаминоза
Започнете да приемате витамини и хранителни добавки, но и преразгледайте диетата си. Добавете към нея плодове, пресни зеленчуци, салати и подправки. Когато сервирате храната, опитайте се да я украсите и да и придадете колорит, като добавите цвят чрез доматите, зелените подправки, царевицата, морковите и други. Не забравяйте и за плодовете в ярки цветове, като зелените ябълки, портокалите, бананите.

Откажете се от строгите диети!
Известно е, че когато човек е гладен е ядосан и злобен. Освен това, през този сезон просто организмът се нуждае от разнообразна и балансирана диета! Когато се справите с пролетната депресия, може да намалите малко храната, но не и да се подлагате на строга диета.

Спортувайте!
Спортът “разтоварва” мозъка и разсейва, така че не се отказвайте от него, дори и да ви се струва, че нямате сили. Ако сте спортували активно и през зимата, можете да разнообразите тренировките си, като добавите нови, интересни упражнения и няма да ви е скучно!
Ако, все пак, не сте спортен тип, постарайте се да прекарвате колкото се може повече време навън – ходете и се връщайте пеш от работа, разхождайте се вечер и през почивните дни, организирайте си пикник в парка.