Как да се настроите за работа след отпуска

Начало » Кариера » Как да се настроите за работа след отпуска

01Всеки знае, че от почивка се нуждае най-вече този, който току-що се е върнал от нея. Така за мнозина възниква въпросът, как да се адаптират към ежедневната си работа и да не изпаднат в депресия след отпуската?

Върнете се на работа в четвъртък
Силният контраст между слънчевия живот по време на отпуската и забързания всекидневен живот води до изключително трудното влизане в обичайния ви режим. Ако не решите този проблем на време, може да изпаднете в депресия и дори в синдром на хронична умора.
Върнете се от отпуска ден преди да започнете работа, а най-добре – два дни. Първия ден ще отделите за сън и аклиматизация, а втория – за това да разопаковате багажа си и да се срещнете с приятели. За да не се стресирате в първия си работен ден, е необходимо да се адаптирате към познатата ви среда. Също така, през тези дни се постарайте да се разхождате повече и да споделите с другите положителните си емоции.
Не е препоръчително да се върнете на работа в понеделник или вторник, защото попадането изведнъж в заплетените трудови проблеми до края на седмицата може да ви накара да се чувствате така, все едно изобщо не сте си почивали. Най-добре е да започнете работа в четвъртък. Така ще имате време да разгледате само първостепенните задачи и да си съставите план за действие, който да обмислите през почивните дни.

Не се впускайте веднага в битка
В първия работен ден след отпуската е важно да запомните, че това, което не е било направено за една-две седмици, няма как да се свърши за един ден. Така че, този първи работен ден посветете на планиране – съставете си списък със задачите, разговорите и срещи. В никакъв случай не пренебрегвайте кратките почивки за кафе – така ще можете да споделите с колегите си впечатленията от вашето пътуване и в неформална обстановка да обсъдите текущите работни въпроси.
Все пак не забравяйте, че вашата отпуска е свършила, за това не прекарвайте времето си в социалните мрежи, за да публикувате снимки и да споделяте с приятелите си щастливите мигове край морския бряг. Това най-добре оставете за в къщи.

Внимавайте за здравето си
Разходки преди да си легнете, гимнастика сутрин, слънчеви и солени бани – всички те са важна част от адаптацията към работния ви график. Не пренебрегвайте и чудотворната сила на витамините и антидепресантите, като шоколад, шопинг и, разбира се, секс. Всичко това ще ви помогне да избегнете стреса и да се чувствате бодри по време на работа.
Аклиматизацията ви ще върви по-добре, ако се постараете да не ядете мазни и тежки храни. Пийте много вода и похапвайте овесени ядки, кисело мляко, плодове и зеленчуци.
Не забравяйте и за доброто настроение. Връщането от почивка е един чудесен повод да се срещнете с приятелите си, за да им подарите подаръци, да споделите с тях впечатленията от пътуването си и да поговорите за случилото се по време на вашето отсъствие. Ходете на кино, на концерти или на театър. Не забравяйте, че само от вас зависи колко дълго ще запазите положителните емоции от вашата отпуска.