Как да се грижим за подовите покрития

Начало » За дома » Грижи за дома » Как да се грижим за подовите покрития

Паркет

Грижи: Няколко пъти в седмицата обирайте праха от паркета с влажна кърпа. Ако се появят драскотини, премахнете ги с възстановяваща паста.

Отстраняване на петна: Черните следи от обувки и други замърсявания почистете с найлонова гъба, потопена в специален миещ разтвор.

Защитни средства: Използвайте полиращи средства съдържащи восък или специални масла.
Какво трябва да се избягва?
Не мийте паркета с мокра кърпа.
За да не се надраска повърхността не поставяйте директно върху паркета кресла на колелца и мебели, които нямат специални накрайници на крачетата.

Ламинат

Грижи: Ежедневно обирайте праха и мъховете. 1-2 пъти в седмицата измивайте с препарат за ламинат – мийте по продължение на плоскостта.
Отстраняване на петна: Използвайте само специалните почистващи средства за ламинат, за да избегнете отстраняването на лака.
Защитни средства: За ламината не е необходима допълнителна защита.
Какво трябва да се избягва?
Не използвайте почистващи препарати на прах, такива, които са на основата на пчелен восък, както и полиращи средства, тъй като те не попиват във водонепромокаемото покритие и образуват петна.

Балатум

Грижи: Мийте 1-2 пъти в седмицата с влажна кърпа натопена в топъл миещ разтвор от вода и препарат, подходящ за балатум.
Отстраняване на петна: Почистете замърсяванията със специално средство за отстраняване на петна от балатум – задължително преди това трябва да сте измили пода.
Защитни средства: От време на време полирайте повърхността със специална паста или масло – в зависимост от степента на гланца в тях се отстраняват драскотините по балатума.
Какво трябва да се избягва?
Препаратите съдържащи соди, спирт или терпентин не са подходящи за тази подова настилка, тъй като от тях покритието на балатума губи блясъка си и се отделя неприятна миризма. Избягвайте да миете с гореща вода, защото от нея той става мек и лепкав.

Мрамор/ Каменни плочи

Грижи: Мийте с неутрално миещо средство, предназначено за каменни подове. След това полирайте повърхността със суха мека кърпа.
Отстраняване на петна: Използвайте само почистващи средства предназначени за каменни подове.
Защитни средства: За да придадете на каменния под блясък и да предотвратите надраскването му, 1-2 пъти в годината го покривайте с полимерни лакове или препарати с восъчна основа.
Какво трябва да се избягва?
Ако мраморът или камъкът са използвани за настилка на антрето, задължително трябва да са покрити с килим, за да се избегне разнасянето по пода на пясък и други твърди частици, които нарушават блестящите повърхности.

Килим

Грижи: Почиствайте килимите от прах 1-2 пъти в седмицата. Ако килимът е от синтетични влакна, на всеки 4-5 месеца го почиствайте с влажна четка и подходящ миещ препарат – задължително след това килимът трябва да се подсуши добре!
Отстраняване на петна: Петна от кафе или вино се отстраняват като първо се покриват с няколко влажни салфетки, след което петното се изтрива с влажна кърпа. Ако това не помогне, заперете леко със сапунена вода.
Защитни средства: Периодично използвайте специални антистатични и ароматизиращи средства.
Какво трябва да се избягва?
Не е препоръчително да почиствате вълнените килими с влажна четка или кърпа, тъй като по този начин влакната се степват и основата изгнива.