Как да свалите излишните килограми след бременност

Начало » Родители » Майчинство » Как да свалите излишните килограми след бременност

Как да свалите излишните килограми след бременностМинал е месец след раждането… Не е ли вече време да си обърнете повече внимание? Да се погрижите за фигурата и тонуса си?
Средно, след бременност, жените качват от 4 до 7 кг, но килограмите може да бъдат и повече. Най-трудно отслабват кърмещите майки, тъй като те трябва да се хранят редовно и качествено, а твърде енергичните упражнения може да доведат до влошаване качеството на кърмата (джогингът намалява количеството на млякото, а скачането на въже води до възпаление на млечните жлези).

Хранене
Храната ви трябва да е разнообразна и качествена. Трябва да се храните поне 4-5 пъти на ден, но на малки порции. И трябва да вечерята най-малко 4 часа преди сън.
Не трябва да консумирате прекалено много млечни продукти с висока масленост, а месо и месни продукти, може да ядете веднъж на ден, но в никакъв случай на вечеря. Постарайте се на всяко хранене да ядете зеленчуци – пресни, варени, задушени. Яжте пълнозърнест хляб (по възможност с трици), овесени ядки накиснати във вода или обезмаслено мляко, кафяв ориз. Опитайте се да изключите от менюто си сладкото.
Пийте много вода. И не я заменяйте със сокове и сладки газирани напитки.
И най-важното – не трябва да гладувате и да се захващате със строги, тежки  диети, тъй като след раждането това ще е още една стресова ситуация за вашия организъм.

Физическо натоварване
Преди да решите с какъв комплекс от упражнения ще се занимавате не забравяйте да се консултирате с лекаря си, относно това кога можете да започнете да тренирате и с какво натоварване да се тренировките ви. При вас може да са на лице някои специални обстоятелства (като например, цезарово сечение), които да изискват да се добавят или пропуснат някои от упражненията.
Не се насилвайте да върнете на тялото си формата, в която то е било преди бременността. Някои фитнес инструктори препоръчват да не се правят специални упражнения през първите две седмици след раждането, като изключение в този случай са упражненията за мускулите на таза. В този период мускулите на корема се съкращават по естествен начин, така че дори и да си мислите, че не правите нищо, мускулите ви “работят” активно.
Започнете с нещо лесно, като спортно ходене поне по един час на ден – можете да го правите и докато се разхождате с бебето си.
Правете и упражнения у дома най-малко един час на ден. Ако не можете да отделите цял час, разделете тренировката си 15 минутни сесии, които разпределете и изпълнявайте в рамките на деня.
Друг ефективен и безболезнен начин за отслабване е плуването. Както знаете то е подходящо, както за по време на бременността, така и за след раждането.

Не забравяйте и за психическия фактор. Много жени изпадат в послеродова депресия и се опитват да я преодолеят с помощта на храната. Но бъдете сигурни, че шоколадът няма да ви помогне… изобщо! Постарайте се да го замените с ябълки и круши. Това не само ще подобри настроението ви, но ще повдигне и самочувствието ви.