Как да различим обикновена простуда от вирусна инфекция?

Начало » Здраве » Как да различим обикновена простуда от вирусна инфекция?

Как да различим обикновена простуда от вирусна инфекция?Навярно всички сте чували популярната „народна мъдрост“, че ако настинката се лекува , ще премине за една седмица, ако не се лекува – за 7 дни. Но въобще, какво означава “простуда” и как се я различавате от острата респираторна инфекция (ОРИ) и от острата респираторна вирусна инфекция (ОРВИ)?

Какво е действително са ОРИ и ОРВИ

ОРИ е общо определение за остра респираторна вирусна болест, причинена от бактерия, вирус, гъбички или протозои, като най-честата й проява е ОРВИ (чиито причинители може да са различни вируси, като например правовирус, аденовирус и други). Тук се включват група от различни заболявания, за които е характерно рязкото и бързо увеличаване на симптомите в рамките на няколко часа. В зависимост от това коя част на дихателните пътища са засегнати ОРВИ може да бъде ринит (хрема), когато са засегнати назалните канали; фарингит (възпалено гърло) при засягане на фаринкса; ларинги (суха кашлица и пресипнало гърло), когато е възпален ларингса и т.н. Пораженията може и да са комбинирани, например, ринит + фарингит, ринит + ларингит.

Заразяването става по въздушен път, при контакт на вирусни частици от болен човек с лигавицата на дихателните пътища при разговор, кашляне, кихане и дори нормално дишане. Тези вирусни инфекции имат изключително висока способност за заразяване, но в зависимост от индивидуалните способности на имунитета в някои случаи след контакт с болен болестта не се развива директно.

Специални мерки за профилактика на ОРВИ не са разработени. Установено е, обаче, че влияние върху податливостта към тези заболявания оказват:

– изграден режим на работата и почивка: стресът, преумората и липса на сън са сред факторите, които понижават имунитета;

– личната хигиена: в зависимост от типа на вируса, вирусните частици могат да се запазят до няколко часа върху кожата на ръцете или върху твърди повърхности.

Лечение на ОРВИ

Лечението на ОРВИ трябва да започне възможно най-рано. То се състои в употребата на симптоматични лекарства – за кашлица, възпалено гърло, хрема. Такова лечение не само облекчава симптомите, но и намалява увреждането на засегнатите лигавици, както и риска от развитие на последващи, като правило, бактериални усложнения.

Изборът на лекарства зависи от локализацията на вирусното възпаление: носните канали, глътката, трахеята и т.н. За да се намали телесната температура, както и вероятността за интоксикация, се използват лекарствени средства, съдържащи парацетамол. Симптомите, непосредствено свързани с вирусното увреждане, се проявяват най-ярко в рамките на два-три дни, а след петия ден на заболяването трябва да има значително облекчение. Ако седем дни след началото на заболяването симптомите продължават да се наблюдават, то това означава, че има усложнения.

Народни средства за лечение

Много от нас знаят за “бабините” лекарства за простуда: мед, лимон, джинджифил, билкови чайове. За съжаление, обаче, тяхното действие не е доказано, така че не може да се твърди със сигурност, че те са ефективни. От друга страна, обаче, хранителният режим се явява една разумна мярка за противодействие върху проявите на интоксикация (треска, главоболие, мускулни болки и болки в ставите), тъй като компенсират обезводняването, което се наблюдава често в ранните дни на заболяването.