Как да превърнете желанията си в цели през новата година?

Начало » Кариера » Как да превърнете желанията си в цели през новата година?

Времето на коледните и новогодишните празници е период, в който всеки от нас си пожелава какви ли не неща за бъдещето. За много хора, обаче, това е време, в което си правят оценка за изминалата година и си поставят цели за новата. Ние от ZaNeya.com решихме да изясним по какво се различават поставените цели от съкровените желания и как можете да превърнете желанията си в постижими цели.

Как да превърнете желанията си в цели през новата година? Преди всичко е много важно да осъзнаете колко отговорно е определянето на цели: те са ВАШИ и никой друг няма да ги постигне вместо ВАС! Затова ви предлагаме да се запознаете със следните няколко принципа, които са особено важни за правилното “целеполагане” и за успешното “целепостигане”…

1. Целите трябва да бъдат конкретни
Това изисква внимателно обмисляне и точно определяне и изясняване на всички параметри на всяка ваша цел. Вместо просто да си кажете, че искате “да получавате N пост в службата”, трябва да си изградите точен план, как точно ще го направите, какви усилия ще положите, от каква подкрепа ще се нуждаете и т.н.

2. Измерими цели
Тук също ви е необходима конкретност: целите трябва да бъдат измерими или с други думи, трябва постигнатият резултат да може да се сравни със заплануваното от вас. Не е правилно просто да се кажете “искам да отслабна», а трябва да бъдете честни със себе си и да си поставите цел да свалите, например 5 или 10 кг. Тогава действително ще сте в състояние да видите резултатите от вашите действия.

3. Реални цели – постижими цели
Разбираемо е, че всеки “войник” мечтае да стане “генерал”! И в подобни амбиции няма нищо лошо. Но ако искате да станете “генерал” в следващите няколко месеца, най-вероятно ще се провалите. Така че, се опитайте целите, които си поставяте, да съответстват с реалните ви възможности и планирайте да изпълните само това, което можете да направите в действителност.

4. Значимост на целите
Понятието “значимост” в този случай означава съответствие на целите, които искате да постигнете, и реалните ви потребности, както и разпределението им по степен на важност. Ако не съумеете да подредите правилно целите си може да се разочаровате и да се почувствате неудовлетворени от несъответствието между това, което сте получили, и това, което в действителност ви е било необходимо.

5. Постигане на целта в срок!
Много е важно да си  набележите краен срок, в който всяка ваша цел да бъде постигната. Съгласете се, че ако, например, искате да се научите да карате кола, е по-добре да си определите срок,  в който да го направите, защото в противен случай, ако протакате твърде дълго във времето, лесно може да стигнете до там, че да получите шофьорска книжка веднага след пенсионирането си. Същото се отнася и за много други неща, които най-вероятно силно желаете, но сте склонни да отлагате реализирането им за неопределеното бъдеще.

Освен всичко посочено по-горе, е изключително важно да се настроите положително и да повярвате, че сте способни да изпълните всичките си запланувани цели. Само така може да сте напълно сигурни, че ще намерите сили и ресурси да ги изпълните през предстоящата година!.