Как да превърнете балкона в оазис за отдих

Начало » За дома » Интериор » Как да превърнете балкона в оазис за отдих

Балконите са неразделна част от почти всеки градски дом. Тези малки острови извън апартаментите са измислени, за да могат обитателите на жилището, когато пожелаят, да излязат на въздух. Това важи особено за тези, които през лятото остават в града, защото нямат възможност да отдъхнат сред природата.

01balkon
Човек, който е прекарал цял ден в задушния офис, прибира се уморен и няма време или енергия за вечерна разходка, просто задължително трябва да превърне балкона си в малък оазис за почивка. За това не е необходимо да се харчат много пари за ремонт. Достатъчно е просто нещата да се подредят, да се поставят удобни и компактни мебели и, разбира се, да има цветя.

02balkon

Да има ред
За съжаление, много от нас използват балкона по-скоро като склад за различни предмети, дрехи, строителни материали… За това първото нещо, което трябва да се направи, е да се отдели място за съхранение и място за отдих. Прегледайте складираните на балкона неща и определете от кои наистина имате нужда, и от кои – не. Възможно е да намерите и такива, за които не сте си спомняли от години.
След като решите, кое наистина е необходимо да се остави, най-малкото може да го поставите в кутии, които внимателно да подредите една върху друга (ако искате може да използвате кашони, които да залепите и опаковате с красива хартия или плат). А в идеалния случай, на балкона трябва да има шкаф за съхраняване.
Независимо от това дали терасата ви е остъклена, или не, трябва задължително прозорците да се измият, шкафовете, стените и подовете да се избършат от праха и така нататък.

Удобни мебели за балкона
Освен шкаф, на балкона трябва да има, разбира се, удобни столове, за да може човек да поседне, да се наслади на слънцето, да почете книга или списание или просто да поговори с някой. За съжаление, размерите на повечето балкони, както и на самите апартаменти, не са много големи. За да се спести място, може да се използват сгъваеми столове или пейка покрай стената, която може и да е на панти. Ако балконът, обаче, е голям, то на него може да се постави мека мебел или шезлонги. Добре е, ако се намери място и за малка масичка, която също, в зависимост от пространството, може да е сгъваема.

03
Задължително трябва да се обърне внимание на материала, от който са направени мебелите, особено ако терасата не е остъклена. В този случай е най-добре да се изберат мебели от пластмаса или други издържащи на влага материали. Подходящи са градинските мебели. А за да станат те по-уютни и удобни, може просто да се ушият подходящи за тях калъфи или възглавници.

04

Зеленина на балкона
Растенията ще предадат на балкона допълнителен уют и ще помогнат да се създаде едно малко късче природа. Освен това, те могат да служат не само като украса, но и пазят сянка от палещите лъчи на слънцето. За целта е необходимо да се постави дървена или мрежеста решетка, по която да се захванат увивни растения или да се закрепят саксии с падащи цветя. Подходящи са както едногодишни растения – грамофонче, латинки, влечащи рози, така и многогодишни – клематис, бръшлян, пасифлора, диво грозде.

06
Вертикалното озеленяване е подходящи за южни, източни и западни тераси, а за северни, северо-западната и северо-източните по-подходящо е хоризонталното, при което се избират не високи и не гъсти растения, като здравец, невен, латинка, теменуга, мушката, петунии.

Spring containers with Viola cornuta, Bellis perennis, Viola wittrockiana and Erysimum
Ако изборът падне на цъфтящи растения е добре да се сменят едно след друго, като например първи са теменугите, маргаритките, лалетата, зюмбюлите, минзухарите, нарцисите, след това петуниите, невена, лобелията и накрая мушката и грамофонче. През цялото лято цъфтят клематиса, влечащите рози и други.
На остъклените балкони тази функция изпълняват завеси или щори, но ако има достатъчно свободно място и на тях може да се поставят високи растения в кашпи.

10

Малки щрихи
И така балконът е подред, поставени са удобни мебели, засадени са цветя, но какво друго може да се направи, за да му се придаде уникална атмосфера? Може да се добавят някои декоративни елементи, като например:
– допълнителен релакс може да създаде звукът на водата, който може да идва от малък стаен фонтан;
– ако балконът ще се използва и вечер, не трябва да се забравя за осветлението. Най-добрият вариант са аплиците във форма на цвете и красивите ковани фенери с цветни стъкла, но може да се постави и малка лампа на масата. А ако между цветята се подредят няколко малки осветителни тела, тогава терасата ще изглежда наистина необичайно и приказно;
– стените може да се украсят по най-различен начин – със снимки, картини или плакати, декоративни стикери с пеперуди, цветя, плодове, а всяка може и да е в различен цвят;
– а на пода може да се постели мек килим или бамбукова постелка.