Как да почистим сребърни бижута? 4 съвета от MK-ORO Jewellery

Начало » Външен вид » Мода & Стил » Как да почистим сребърни бижута? 4 съвета от MK-ORO Jewellery

Сребърните бижута с проба 925 могат да бъдат едни от най-привлекателните и привличащи вниманието украшения, които може използвате към визията си. Сребърните бижута обаче имат нужда от поддръжка и грижи, за да останат с този бял блясък дълго време. Няколко метода могат да помогнат и предотвратят надраскване, потъмняване и обезцветяване при почистване на сребърни бижута.

Един основен начин за почистване на сребърни бижута е използването на мека памучна кърпа или кърпа от микрофибър. Тази проста, но ефективна техника за почистване ще накара среброто да блести и може да ви спести много пари.

Кой е най-лесният начин за почистване на сребро?

Може  създадете почистваща паста, която ще остави вашите сребърни бижута чисти като нови, като използвате само 2 прости съставки, които можете да намерите в кухнята си.

За да направите тази паста, просто комбинирайте:

  • Малко количество вода
  • Два пъти по-голямо количеството сода за хляб.

След това тази смес трябва да се смеси, докато образува паста и след това да се нанесе върху бижутата, които трябва да бъдат почистени. Но преди да нанесете пастата, не забравяйте да изплакнете сребърните бижута с топла течаща вода, като същевременно внимателно ги избършете с мек памук или кърпа от микрофибър, за да отстраните всички частици прах .

Използвайте четка с много мек косъм, за да почистите труднодостъпните малки празнини (като вътрешността на пръстен). След като изсъхне напълно, пастата трябва да се нанесе и остави да изсъхне, преди да се изплакне и отстрани с мека кърпа. Ако е направено правилно, пастата трябва да премахне всякаква мръсотия или петна, а също така да придаде и силен блясък върху среброто.

Можете също така да използвате дезинфектант за ръце, който е не само страхотен почистващ агент за сребро, но също така премахва всякакви петна от вашите сребърни бижута.

Защо среброто потъмнява ?

бижута от сребро

Потъмняването обикновено се причинява, когато металът е изложен на серни съединения, предимно сероводород във въздуха, потъмняването също се причинява и от силна влажност, която също допринася за степента на потъмняване и затова опитни производители на бижута поставят електро покритие върху сребърните бижута с проба 925.

Въпреки това, е добре да знаете, че има и други вещества, които карат бижутата да потъмняват:

  • Сол: изключително корозивна за среброто, избягвайте продължително излагане на вашите бижута със сол или солена вода.
  • Храна (частичен списък): яйца, майонеза, лук, сметана, горчица, чесън, риба, банани, кафе, шоколад.
  • Вода: солена вода, високи нива на хлор в плувните басейни, богата на сяра вода от кладенци

Редовното излагане на някое от тях насърчава потъмняването, така че винаги търсете сребърни бижута с електронно покритие, хипоалергенни, никел и без олово.

 

Как да предотвратим потъмняваме на среброто ?

1/ Полирайте редовно

Един от най-ефективните начини да предотвратите образуването на драскотини по вашите сребърни бижута е редовно да ги полирате. Препоръчително е да използвате мека памучна или микрофибърна кърпа и да полирате среброто нежно и внимателно, за да отстраните всякакви замърсявания, които могат да причинят драскотини. Освен това, редовното полиране ще отстрани всички масла или киселини, натрупани върху бижутата, и ще предотврати появата на потъмняване.

2/ Не ги поставяйте на грапави повърхности

Друг лесен метод за предотвратяване на драскотини върху вашите сребърни бижута е да не ги поставяте на грапави повърхности. Повечето драскотини по сребърните бижута ще се появят най-често от такива повърхности.

3/ Съхранявайте безопасно, когато не носите

И накрая, много драскотини се появяват върху бижутата от чисто сребро, когато бижутата не се съхраняват правилно. Например, ако колие се съхранява на маса, то обикновено ще се мести много и има риск да се повреди. Кутията за бижута е идеалното решение на този проблем.

Тези прости правила, може да променят начина, по който изглеждат вашите бижута от сребро и в същото време да се запазят в красив вид за дълго.