Как да постъпите, ако останете без работа

Начало » Кариера » Как да постъпите, ако останете без работа

В днешно време да останеш без работа не е нещо необичайно. Без значение дали сте напуснали или ви уволняват, е важно да не падате духом и да сте готови за предизвикателството – търсене на нова работа. Предлагаме ви 5 правила, които ще са ви в помощ в подобна ситуация:

1. Проучете правата си
Внимателно проучете трудовия си договор. В него трябва да е посочено какви компенсации ви се полагат при напускане или уволнение. Не се колебайте да потърсите полагащото ви се – все пак вие може би сте били част от колектив допринесъл достатъчно за развитието на фирмата, с която се каните да се разделите.

2. Дайте си почивка преди да се впуснете в търсенето на нова работа
Ако се чувствате на края на силите си, е най-добре да не започвате да си търсите нова работа веднага след като сте останали без старата. Когато сте на ръба, започването на нещо ново и непознато може да ви се стори твърде сложно и непосилно, а е възможно да изберете и не особено удачна за вас длъжност. Най-добрия вариант в такава ситуация е почивката, през която да можете на спокойствие да прецените нещата и да обмислите перспективите си за развитие от този момент нататък.
Една седмица почивка е в състояние да направи чудеса с вас и това, което ви се е струвало като невероятен кошмар да се превърне в ново обещаващо начало.

3. Обърнете се за помощ
Опитайте да помолите за помощ бившия си работодател или колегите си. Ако сте се разделили с тях в добри отношения, препоръчителното писмо ви е гарантирано.  Запомнете нещо много важно: не бива да разваляте отношенията си с хората, колкото и да ви се иска! Светът не е толкова голям, колкото ни се струва, и не се знае точно в кой момент ще се нуждаете от помощта точна на тези хора.

4. Попълнете знанията си
Замислете се за някаква допълнителна квалификация.  Възможно е, за да се издигнете в кариерата, да са ви необходими допълнителни знания. Точно това е моментът да се заемете с усвояването им. Дори и да нямате финансовата възможност да се запишете на някакви специализирани курсове или да продължите университетското си образование, можете и сами да попълните празнините в познанията си – все пак живеем в ерата на интернет.

5. Прогонете от съзнанието си песимистичните мисли
Изключително важно е да мислите позитивно. Хората винаги са избягвали песимистите. Самосъжалението няма да подтикне никой работодател да ви вземе на работа.
Бъдете самокритични! Опитайте се да се поставите на мястото на работодателя и помислете какво би искал да чуе той от вас на интервюто за работа, за да ви се довери и да ви даде желаната длъжност.
Много важно е да не се изказвате негативно за бившия си работодател и колеги, защото това ще ви представи в лоша светлина. Също така в никакъв случай не наблягайте на това колко нечестно и подло са ви уволнили – това едва ли ще ви спечели ново работно място.
Приемете загубата на старата ви работа, като отличен начин да промените живота си към по-добро и да започнете да се занимавате с това, за което сте мечтали винаги.