Как да подредите масата за Великден

Начало » За дома » Празници » Как да подредите масата за Великден

Dining table with easter breakfast settingНе само разнообразието от ястия на великденската трапеза е от значение. Важен е и начинът, по който ще подредите масата. А умелият избор на цветове и материали може да изиграе решаваща роля за създаването на празнична атмосфера в този светъл ден.
Великден е празник, символизиращ прераждането и новия живот. Празник, на който се набляга на възвишеността на чувствата. За това е добре на този ден при подредбата на масата да обърнете внимание на топлата цветова гама: на жълтото, като символ на жизненост и радост, на зеленото, като олицетворение на природата и свежестта, на червеното – цветът на любовта, което на Великден придобива по-дълбок смисъл, като символ на безкрайната любов на Исус към всички хора, чиито грехове той е изкупил с кръвта си. Не забравяйте и за неутралния бял цвят, който винаги изглеждаше тържествено, за топлите пастелни тонове, за нежните нюанси на ярките цветове – цялото това многообразие от цветове може да намери своето място на вашата празнична трапеза.
Много важно е и как ще съчетаете наличната ви “палитра” така, че цветовете да са в хармония по между си и всеки от тях да е на мястото си. Вдъхновение може да черпите от вековните великденски традиции. Например, подредете боядисаните яйца в специален съд покрит със свежа зеленина – той е и изключително красива украса за центъра на вашата маса. Вместо подобна свежа “полянка” в центъра на масата може да подредите парчета мъх, между които да поставите малки саксийки с пролетни цветя или да закрепите разцъфтели клонки, а около тях да подредите яйцата. Децата с голямо удоволствие участват в създаването на подобни природни композиции и са в състояние да ви изненадат с всевъзможни оригинални идеи. Все пак, за да създадете подобна композиция масата ви трябва да е достатъчно голяма, за да остане място на нея и за други декоративни елементи, за приборите и за съдовете.
Ако при сервирането на масата сте решили максимално да се придържате към природната тема, то в този случай не е лоша идея да се откажете от покривката и да разкриете красотата на дървената си маса. Също така, е добре да изберете и съдове, изработени от подходящи материали и с подобаващи форми, като например обикновени глинени купи, чинии и чаши. Но такъв функционален елемент, като индивидуалната салфетка от плат, трябва да присъства при всеки случай. Най-добре е тя да е едноцветна и да се съчетава цветово с останалите елементи на трапезата. А ако имате възможност да си устроите празничен обяд или вечеря сред природата или дори на терасата, не пропускайте тази възможност!