Как да подготвите кожата си за студа

Начало » Външен вид » Козметика » Как да подготвите кожата си за студа

Как да подготвите кожата си за студаПрез зимата кожата на лицето страна повече от всяка друга част на тялото. Ето защо ви предлагаме да прочетете какво е нужно да правите, за да съхраните кожата си красива и здрава в студените зимни дни и нощи…

Правилно почистване

Ако не можете да минете без често миене, то препоръчително е да миете лицето си с вода със стайна температура (22-25 градуса), защото горещата или студената вода изсушават кожата и оказват допълнително натоварване на кръвоносните съдове. Зимната грижа за кожата може да включва почистването й с мицеларна вода, ако тя е мазна или проблемна, или с хидрофилно масло, ако е суха.

Режимът за ежедневна грижа за кожата на лицето ви трябва да е максимално лек. Трябва да избягвате употребата на алкални измиващи средства, тъй като те влияят на рН на кожата и я правят по-уязвима по отношение на бактериите. За почистване на кожата и премахване на грима е най-добре да използвате такива средства, които не е необходимо да се отмиват с вода – мляко или лосион, които да се нанасят и отстраняват с помощта на памучен тампон. След това можете да обтриете лицето с тоник, несъдържащ спирт.

Освен това, не трябва да се използва скраб или пилинг, без това да е наистина необходимо. Добре е да знаете, че честото почистване на кожата нарушава хидролипидната й мантия, което води до увеличаване на податливостта й на външни въздействия, като сняг, студ, влажност.

Подготовка за излизане

Кожата винаги трябва да бъде суха, особено преди да излезете от дома си. Необходимо е добре да я подсушете след измиване, защото при изпаряването на водата кожата не само се изсушава, но и може да се напука. Това важи най-вече за ъгълчетата на устата и за кожата между пръстите. За това задължително трябва да нанасяте на устните си защитен балсам, а на ръцете специален крем за защита от студа.

Желателно е поне час преди да излезете да нанесете на лицето си защитен крем, който трябва да е съобразен с типа на кожата ви. В никакъв случай не трябва да използвате овлажняващ крем на водна основа, защото в студа водата замръзва, а това ще доведе до увреждане на клетките в роговия слой на кожата. Също така в студа трябва да забравите за кремовете, съдържащи хиалуронова киселина, защото тя задържа водата на повърхността на епидермиса, а това както разбрахте уврежда кожата.

Вечер, след почистване на кожата, можете да използвате крем съобразен с типа на кожата ви, който да я хидратира и подхранва. Да, и през зимата кожата се нуждае от овлажняване и подхранване, за това е добре да и правите маска 2-3 пъти в седмицата, най-добре вечер и след това да не излизате навън. Може да използвате крем-маска, която не е необходимо да се отмиват с вода – излишъкът просто се отстранява със салфетка, а след това кожата на лицето се намазва с крем.

Зимен защитен крем

Както вече споменахме, добре е през зимата да използвате специален защитен крем (и то не само за лицето си), чиято главна задача е да предпазва кожата от премръзване. Добрият зимен крем за лице трябва да бъде на маслена или мастна основа. Такива кремове възстановяват хидролипидния баланс на епидермиса, създават на повърхността на кожата защитен филтър, увеличават еластичността и мекотата й, подпомагат задържането на влагата. По този начин кожата се подхранва и овлажнява. За предпочитане е кремовете да съдържат следните етерични масла: от касис, кайсиево, от авокадо, бадем, гроздови семки, какао, карите.

Освен крем

Добре е да овлажнявате въздуха в помещенията, тъй като отоплението силно изсушава кожата. Не стойте под климатика и не се грейте продължително на печката, тъй като това много изсушава кожата. През зимата кожата ви се нуждае от защита от вътре, така че включете в менюто си продукти, подобряващи състоянието й и съдържащи витамини Е, А, С и Омега-3 мастни киселини (риба, зелени зеленчуци, свежи плодове, ядки). Ограничете употребата на алкохол, зелен чай и кафе. Пийте колкото се може повече вода.