Как да оформите интериора в морски стил

Начало » За дома » Интериор » Как да оформите интериора в морски стил

Искате да е лято през цялата година? Тогава декорирайте дома си в морски стил! Морската тематика е много удобна при обзавеждането на дома, тъй като можете да я използвате както в оформлението на цялостния интериор на жилището си, така и като допълнителен щрих само в отделни стаи, например в детската. Във всеки случай, романтичната атмосфера на морските пътувания до далечни екзотични кътчета на света ви е гарантирана дори и през зимата.
01ms
1. Синята гама
“Студената” синя гама има успокояващ ефект, за това е особено подходяща за спалнята. Пастелните сини нюанси може да внесат прохлада във всяка стая, а наситените оттенъци на индиговото и виолетовото е най-добре да се използва само като ярки петна – можете да боядисате една от стените в такъв цвят или да се ограничите до завесите или абажурите.
В морския интериор има място не само синият цвят. Той се съчетава много добре с бялото и бежовото (цветовете на пясъка, въжетата и платната). Между другото два или три от аксесоарите в помещението може да са в ярко червено, например морски фар или спасителен пояс.

2. Райета

02ms
Илюзията за такелаж може да създадете с помощта на райетата. Изберете раирани тапети или боядисайте стените на ленти, като с четка правите по-тесни линии, а с валяк – по-широки. Вертикалните линии визуално повдигат тавана, а каквито и да е райета, визуално “свиват” пространството, така че не са никак подходящи за малки помещения. В този случай, стените трябва да са едноцветни и светли, а въжетата оставете за възглавниците и прозорците. Друг актуален мотив са вълните.

3. Екзотични растения и животни
Морските пътешествия рано или късно ви отвеждат до райски остров, на който ще сте заобиколени от палми, кокосови орехи, банани, орхидеи, невиждани птици и тропически животни. Папагалът в клетка най-вероятно е първото, за което се сещате, но много по-интересно би изглеждал домът ви, ако се спрете на тапети, платове и спално бельо изпъстрени с тропическа флора и фауна. Не забравяйте за кръжащите над вълните волни чайките, а също и за плажните ви фотографии, които да окачите по стените.

4. Корабни детайли

03ms
Карти, котви, щурвал, спасителен пояс, пясъчен часовник, меден фенер, фар, илюминатори (за целта можете да използвате кръгли огледала) – традиционните морски символи може да се вмъкнат навсякъде. Можете да окачите на една от стените голяма карти на света, на която да отбелязвате местата на които искате да отидете или вече сте имали щастието да посетите. Интересен вариант представляват картите на звездното небе. Не забравяйте и за глобуса и макетите на ветроходни кораби.

5. Дарове от морето

04ms
Изображенията на морските обитатели са много популярни, така че едва ли ще ви е трудно да си намерите покривка, салфетки и прибори украсени с морски кончета, рибки и други. Извадете всички камъчета и мидени черупки, които сте събирали от морския бряг по време на летните си отпуски. От тях може да се получи идеална композиция в стъклена ваза пълна с вода или пясък или по рамките на любимите ви снимки. Пуснете морския свят във вашата баня. Раковини, миди, морски звезди, рибки – тяхното място е не само в морето, а и по рафтовете и стените на банята. Експериментирайте!

6. Лен, въжета, платна
Вдигнете платната! Завеси за прозорците направете от естествено платно – най-добре ще изглеждат тези от естествен лен. От същия материал може да са и покривалата на столовете и креслата, възглавниците, салфетките. Завесите може да прихванете с въжета, който да напомня на корабен такелаж. Между другото, с помощта на въжета може да преобразите всяка мебел в дома ви. Можете да омотаете с тях вазите, саксиите, краката на масата и столовете. Много оригинално изглеждат завеси направени от мрежа, в която са се “уловили” мидени черупки, раковини, морски звезди и цветни камъчета. А ако се намери място и за хамаци, вашата каюта ще стане още по-удобна.

7. Дървен под
Най-добре е подът ви да е от небоядисани дървени дъски, които отгоре да покриете с безцветен лак за лодки и яхти, за да не се “страхува” палубата на дома ви от бури и мръсотия.