Как да определим правилната температура на пране?

Начало » За дома » Грижи за дома » Как да определим правилната температура на пране?

Как да определим правилната температура на пране?Повечето съвременни перални машини  черпят вода от студения кран, което означава, че те сами загряват водата. Естествено, изпирането на прането при по-ниски температури спестява енергия и намалява сметките ви за комунални услуги. Различните видове пране обаче изискват различни температури за ефективно почистване.

Проверявайте етикетите за грижа за дрехите

Температурите на пране, които избирате, оказват пряко влияние върху продължителността на живота на дрехите ви. Най-добрият начин да определите температурата на пране е да проверите етикетите за грижа на дрехите си. Там ще намерите максималната температура на пране за съответната дреха. Това обаче не означава, че не можете да ги перете при по-ниски температури.

Използвайте програма „студено пране“ на ниска температура  за деликатни, цветни и леко замърсени артикули.

По-ниските температури на пране са подходящи за деликатни дрехи от вълна, коприна или дантела, ярки и тъмни цветни тъкани, дънки и леко замърсени артикули. Тези тъкани могат да се свият, да избледнеят или да променят цвета си, ако се перат при високи температури.

Пуснете „горещо пране“ на високи градуси за силно замърсени артикули или такива, които изискват допълнителна хигиена.

Бельото, домашното спално бельо, кърпите и силно замърсеното пране изискват по-високи температури за ефективно почистване. Горещата вода помага и за почистването на барабана и дренажния маркуч на пералната машина. Добра практика е да използвате гореща вода от време на време, за да избегнете натрупването на мръсотия във вашата машина.

Горещата вода помага и за почистването на барабана и дренажния маркуч на пералната машина. Добра практика е да използвате гореща вода от време на време, за да избегнете натрупването на мръсотия във вашата машина.