Как да не натрупате килограми през зимата

Начало » Хранене & Рецепти » Диети и Хранене » Как да не натрупате килограми през зимата

fatЗа никого не е тайна, че през зимата сме склонни към натрупване на килограми, които с много мъка сме изгубили през лятото. Това е нормален процес. Но с помощта на няколко малки хитрости, проблемът с излишните килограми може да бъде разрешен.

1. Повече слънчева светлина
Недостигът на слънчева светлина през зимата снижава производството на хормона серотонин в организма ни, в резултата на което не само губите доброто си самочувствие и настроени, но се увеличава и желанието ви да си хапвате какви ли не вкуснотийки. За това е много важно да правите всичко възможно да прекарвате повече време на чист въздух през деня. Разхождайте се дори, когато е облачно – това е много по-добър вариант от стоенето в затворени помещения.

2. Не изключвайте от менюто си въглехидратите
Въглехидратите са ви особено необходими за поддържането на нивото на серотонина. Най-проблемният период е в края на деня, когато нивото на този хормон започне да намалява и започнете да изпитвате нужда от нещо сладичко. Именно в този период трябва да дадете на организма си това, което му е нужно, т.е. полезни въглехидрати: пълнозърнест хляб, сладки плодове, зеленчуци, съдържащи скорбяла. Това е начинът да избегнете изкушението, наречено шоколад.

3. Не забравяйте за плодовете и зеленчуците
Не си мислете, че зимните зеленчуци не са толкова полезни, както летните. Установено е, че тъмно зелените зеленчуци и оранжевите плодове способстват за намаляването на теглото в студения период от годината. Така че, включете в менюто си броколите, морковите, зелето, портокалите, спанака и др.

4. Повече свеж въздух
В студеното време от годината прекарваме в затворени помещения повече време, отколкото в разходки навън. За това степента ни на физическа активност е много намалена, а като резултат от това килограмите ни се увеличават. Така че, се старайте да се разхождате на чист въздух, колкото се може повече, а не прекарвайте почивните си дни у дома пред телевизора или компютъра. Това е полезно не само за фигурата ви, но и за здравословното ви състояние като цяло.

5. Снимайте това, което ядете
Воденето на дневник на продуктите би ви помогнало в борбата с излишните килограми, но да си водите записки не винаги е забавно. Алтернативата ви е да снимате това, с което се храните. Така ще можете да видите колко често ви съблазняват тестените и шоколадовите лакомства и колко често хапвате плодове и зеленчуци. Това ще ви помогне да “редактирате” менюто си, да започнете да се храните по-правилно  и най-важното – да контролирате себе си!.