Как да мотивирате себе си и другите – III част

Начало » Здраве » Как да мотивирате себе си и другите – III част

m336. Използвайте правилните думи
Избягвайте негативизма и отрицанието. Използвайте изрази, като “Ще се намери решение” или “Сигурен съм, че мога да се справя с това”. Думите, които използвате в ежедневната си реч, имат голямо влияние върху вашето поведение и настроение.

37. Стремете се към оптимизъм
Точно така, стремете се към оптимизъм, въпреки всичко. Песимисти и оптимисти не се раждат – те се създават. Само от вас зависи, какво отношение към живота ще изберете.

38. Погледнете внимателно на своето обкръжение
Има ли във вашето обкръжение хора, чието отношение към света е очевидно негативно? Какво въздействие ви оказват те? Много често поведението и мирогледа зависят от хората около вас. Ако у дома или на работното място има хора, които оказват негативно въздействие върху настроението и поведението ви, спешно предприемете необходимите мерки.

39. Понякога промените са просто необходими
Когато се чувствате зле и сте недоволни, приемете положението и направете всичко възможно, за да го промените. Това е много трудно да се направи, особено когато нямате настроение или желание да приемете ситуацията такава, каквато е. Делото може да се окаже трудно, но пък си струва! Чувствате се зле? Осъзнайте това и се опитайте да промените ситуацията.

40. Слушайте какво казват другите
Много често хората си мислят, че са добри и приятни във всяко отношение, но това не винаги е така. Вслушайте се в това, което казват вашите приятели и роднини за вас и вашето поведение. Може и да чуете много неща, които не ви се иска да чувате, но понякога най-добрите промени в живота започват с конструктивна критика.

41. Какво ви кара да се чувствате зле?
Когато разберете и осъзнаете, кои ситуации ви действат потискащо, можете да се научите как да ги избягвате. Това, от своя страна, ще ви освободи от стреса, болката и разочарованието, което те носят със себе си. Ако, все пак, не можете да избегнете тези ситуации, помислете, какво положително може да се извлече от тях, какво може да се научи (дори и науката да е от раздела “Не правете това”).

42. Какво ви кара да се чувствате добре?
Това е жизненоважен въпрос за вашето настроение и поведение. Ако успеете да му намерите отговор, ще получите неограничен достъп до бутона “Добро настроение”, който можете да използвате всеки път, когато имате нужда.

43. Поемете си въздух
Когато сте в лошо настроение или просто сте уморени, дайте си почивка. Често кратката почивка помага да погледнете на нещата от друг ъгъл и да продължите работата си с положителна нагласа.

44. Първо помислете (два пъти), после действайте (веднъж)
Преди да направите каквото и да е помислете за последствията. Например, когато ваш колега направи нещо глупаво, което се отразява неблагоприятно на вас, не пристъпвайте в незабавна атака. Помислете, кой ще е най-разумният вариант за действие… След това го обмислете още веднъж. И едва тогава действайте.

45. Не реагирайте, а влияйте на положението
В това се състои основната разлика между щастливия ентусиаст и тъжния песимист. Когато в живота ви се случи нещо важно, което има за вас пряко или косвено значение – влияйте на ситуацията! Това означава, че вие обмисляте ситуацията, използвате ума си за намиране на решения и предприемате подходящи действия. Когато реагирате на ситуация, пропускате разумно-аналитичната част и правите първото нещо, което ви дойде на ум в момента. Безспорно, тези импулсивни реакции ви създават още повече проблеми и разочарования. За това, влияйте, а не реагирайте.

46. Ценете това, което имате
Огледайте се около себе си и се научете да цените хубавите неща в живота си: вашите приятели, семейство, кариера, дом и т.н. Всичко това ви е напълно достатъчно, за да си създадете положителна нагласа към живота.

47. Не е необходимо винаги да сте весели оптимисти
Понякога е полезно и да си поплачете. Не е нужно винаги да сте на върха, весели и приветливи. Напротив! Това може да доведе до депресия или нервен срив. Има дни, в които всичко ви се изплъзва от ръцете или с нищо не ви се занимава. Такива дни са не само нещо абсолютно нормално, но даже и полезно.

48. Обмисляйте нещата
Обмислете проблемите логично. Ако се оставите на емоциите си, ще направите много грешни стъпки, които само ще усложнят проблемите ви.

49. Стойте далеч от клюки и слухове
Не взимайте участие в негативните разговори около вас. Ако усетите, че разговора се насочва в такава посока, учтиво се извинете и веднага напуснете.

50. Започнете деня си с добро
Събудете се с усмивка, изпълнени с енергия. Днес вие можете да постигнете много и много да се радвате. Животът е кратък и вие трябва да се опитате да извлечете от днешния ден максимална полза. Така както и утре и през всеки следващ нов ден.