Как да мотивирате себе си и другите – I част

Начало » Здраве » Как да мотивирате себе си и другите – I част

Как да мотивирате себе си и другите - I частУмението да мотивирате себе си и другите е ключово за щастливия и успешен живот. Предлагаме ви 50 ясно написани и кратки практически съвети, на известния американски експерт по мотивация Джейсън Грация:

1. Напишете своята история
Напишете в един-два абзаца, как точки трябва да изглежда желаното от вас бъдеще. Пишете за това, което искате да правите, за мястото, където бихте искали да живеете, за начините, по които ще отпразнувате успехите си. Този метод работи много добре при мотивация за постигане както на настоящи, така и на по-далечни цели.

2. Представете си своето бъдеще
Затворете очи и си представете това, което искате да направите и постигнете. Ако искате да постигнете добра физическа форма, представете си, че сте стройни и красиви, трениращи във фитнеса или тичащи сутрин. Ако мечтаете да започнете собствен бизнес, представете си как посрещате първия си клиент или как назначавате първия си служител.

3. “Връщайте лентата назад”
Използвайки тази техника, вие ще можете да видите къде сте били в началото на вашия път и какво сте постигнали до момента. Ако вече сте си поставили цели, научили сте се как да управлявате по-добре своето работно време и сте постигнали известен успех, припомнете си, какво е било преди да постигнете тази организираност. Това ще ви помогне да не кривнете от избрания път.

4. Градете големи планове
Мислейки за бъдещето си, не се страхувайте да градите големи планове! Това ще ви помогне по-лесно да превъзмогвате малките ежедневни пречки. Трудностите и препятствията, няма да ви спрат, защото ще сте се съсредоточили върху по-значими постижения.

5. Развивайте се
Учете се, четете, обсъждайте прочетеното, вслушвайте се в това, което казват другите, опитвайте се да изпробвате всичко, което може да ви е от полза в постигането на вашите цели и мечти.

6. Поддържайте ред и чистота
Чистото, спретнато и добре организирано работно място, дом, офис (и живот, изобщо!) е необходимо условие за придвижване нагоре. Безпорядъкът наоколо води до безпорядък и в самите вас. Организирайте живота си и ще намерите повече енергия и яснота във всеки свой ден.

7. Обкръжете се с мотиватори
Дръжте близо до себе си символи, знаци и всевъзможни други неща, които да ви напомнят за вашите цели и мечти. Подобни напомняния са в състояние да генерират постоянен поток на мотивация.

8. Участвайте в благотворителни мероприятия
Отделете част от времето си, за да помогнете на хората около вас. Когато безкористно подадеш ръка на друг човек, разбираш колко добро има в живота ти и колко удовлетворение може да донесе помагането на другите хора.

9. Споделете своите мотивационни умения с другите
Много често споделянето с другите дава възможност за усъвършенстване и изясняване на нещата. Научете децата си да са мотивирани, помогнете на свой приятел да постигане целите си, помогнете на любимия си човек да реализира мечтите си.

10. Прекарвайте време с децата си
Общуването с деца ще ви позволи да погледнете на нещата от една различна гледна точка. Може би сте стресирани на работното си място и се безпокоите, че няма да успеете да свършите всичко в срок? Но когато играете с децата, грижите и стресът остават на заден план. Децата гледат на живота по един по-простичък начин, който може да ви бъде от полза в много житейски ситуации.

11. Намерете съмишленици
Огледайте се: имате ли близък приятел, който упорито да работи над себе си? Възможно е ваш роднина или колега да се опитва да постигне големи цели… Намерете съмишленици. Взаимната поддръжка, съветите, напомнянията и препоръките могат да помогнат на всеки от вас в реализирането на личните му цели.

12. Изберете си пример за подражание
Намерете човек, от който искате и бихте могли да се учите. Така няма да ви се налага да изобретявате колелото на ново, а ще взаимствате най-доброто от уважаваната от вас личност.

13. Излезте на разходка пеш или с кола
Поразходете се из квартала или покарайте малко кола – това ще ви разведри, ще отвлече вниманието ви от всекидневието и ще ви помогне да се отпуснете. Понякога хората се нуждаят от промяна на обстановката, а бързото ходене и шофирането са много подходящи за тази цел.

14. Четете истории за успехи
Интересувайте се от историите, свързани с успеха на личности от миналото и настоящето. Дори в един вестник можете да намерите десетки малки разказчета за успехи, които могат да ви мотивират и вдъхновяват за по-нататъшни действия. В библиотеките и интернет е пълно с биографии и автобиографии на известни хора, които са постигнали изключителни резултати и са направили невероятни неща.

15. Слушайте музика
Музиката може да успокоява, вълнува, натъжава, но и да мотивира. Слушането на бърза ритмична музика по време на джогинг е само един от примерите за мотивиращото въздействие на музиката. А каква музика би мотивирала вас?

16. Гледайте мотивиращи филми
Филмите разказват историите на други хора. Героят в мотивиращите филми често е човек, чийто път напред и нагоре преминава през страдание и борба. Направете си списък с филмите, които ви мотивират да се борите да постигнете целите си, и ги включете в своята филмотека.

17. Четете мотивиращи изказвания
Както в много книги, така и в интернет можете да намерите хиляди цитати и поговорки, които да ви вдъхновяват, мотивират и накарат да погледнете на живота от друг ъгъл. Потърсете изявления, свързани с тема, от която се интересувате… И непременно ще намерите богат набор от инструменти за развитие на мотивацията и мисленето си.

18. Хранете се правилно
Правилното хранене ще ви даде необходимата енергия за създаването на един по-щастлив живот. Направете си свой собствен режим на хранене, който задължително да включва всички минерали, витамини и хранителни вещества, необходими и важни за тялото ви. Можете да започнете със съставянето на таблица с необходимите ви продукти.

19. Наспивайте се
На някои хора са им достатъчни шест часа сън, други се нуждаят от седем или осем. Не е важно, от колко часа сън се нуждае вашият организъм! Важното е да ги получава! Няколко нощи с по 3-4 часа сън биха оказали пагубно въздействие и върху мотивацията ви, и върху енергичността ви, и върху поведението ви, като цяло.

20. Постоянно учете нови неща
Това е един от най-важните съвети. Никога не спирайте да изучавате обкръжаващия ви свят в цялото му разнообразие. Четете, слушайте и научавайте интересни нови неща. Ако ви зададат въпрос, не отговаряйте с “Не знам…”, а кажете, че още не сте имали време да научите това, след което се постарайте да намерите отговора. Интересувайте се от света – това е важно!