Как да контролирате теглото си по време на бременността

Начало » Родители » Бременност » Как да контролирате теглото си по време на бременността

Увеличаването на теглото е стандартен процес по време на бременността, но това не означава, че не трябва да контролирате храненето и килограмите си.
Как да контролирате теглото си по време на бременността
Големият проблем
Бременността е единственото време в живота на жената, когато качването на килограми е нещо естествено. Но ако смятате, че бременността е добър повод да похапвате нездравословни храни, то се замислете сериозно върху това! Разбира се, не трябва да се отказвате от всички гастрономически удоволствия, но не е правилно и да се храните, като за двама. Необходимо е да си съставите такъв хранителен режим, който да осигури на вашето дете всички хранителни вещества, необходими за правилния му растеж и развитие. С такова хранене ще увеличите теглото си, но без да се стига да свръх тегло.

Колко да се храните…
Когато сте двама, вие, разбира се, трябва да се храните малко повече, но не толкова, колкото може би си мислите. Но колко е твърде много? Всичко зависи от вашата възраст и теглото ви преди бременността. Ако до бременността теглото ви е било в норма, то по време на самата бременност може да добавите около 10-15 килограма. А това означава, плюс не повече от 300 калории на ден. Здравословна закуска, като например, пълнозърнеста кифличка и кисело мляко е това, което ви е нужно.
Все пак, ако и преди бременността теглото ви е било над нормалното, може да качите не повече от 10-12 килограма. В противен случай вие ще навредите не само външния си вид, но и здравето си. Натрупването на излишни килограми води до болки в гърба, разширени вени и гестационен диабет. И дори е възможно да направи цезаровото сечение неизбежно.

Диета за детето
Не забравяйте, че правилното хранене по време на бременността ще помогне на детето ви да се роди здраво. Така че, ето какво трябва да включва вашият хранителен режим:

Зърната (6-11 порции) осигуряват на организма въглехидрати, които са основният източник на енергия. Особено полезни са целите, а не смлените зърна. Те също така ще ви помогнат да се справите с често срещания по време на бременността проблем – запекът. Една порция зърна се равнява на около една филийка хляб, една чаша варен ориз или една чаша макаронени изделия.

Плодовете (2-4 порции) и зеленчуците (3-5 порции) са пълни с важни витамини и хранителни вещества. Тези продукти позволяват на организма ви ефективно да преработва желязото и спомагат за растежа тъканите в тялото на детето. Една порция се равнява на чаша сурови или варени зеленчуци, един средно голям пресен плод, чаша консервирани плодове или чаша плодов сок. Бъдещите майки трябва да изяждат най-малко един плод богат на витамин С на ден.

Протеини (2-3 порции) може да си набавите от продукти като месо, риба и бобови култури. Те са изключително важни за развитието на тъканите в тялото на детето. Не голяма порция постно месо, пилешко или риба ще набави на тялото ви необходимите му протеини. Едно яйце, две супени лъжици фъстъчено масло или 1/3 чаша ядки може да замени месото или рибата. Ако сте вегетарианец, трябва особено внимателно следете за осигуряването на необходимите ви протеин: яжте повече яйца, тофу и соеви продукти и сушени плодове.

Маслото и млечните продукти (3-4 порции) са богати на калций, който помага при формирането на костите и зъбите на детето. На ден трябва да се консумират най-малко 1000 мг калций, което е равно на една чаша прясно или кисело мляко или две големи парчета сирене (50 грама).  Избягвайте консумацията на не пастьоризирани меки сирена като Бри, Фета, Камамбер, Рокфор, тъй като те могат да бъдат източник на бактерията листериоза, която е особено опасна по време на бременност.

– Трябва да сте особено внимателни по отношение на мазнините. Това не се отнася за рибеното масло или зехтина. Трябва да сте много предпазливи към мазнините в сметаната, месото и необезмаслените млечни продукти. По време на бременността мазнини трябва да представляват само 30% от ежедневните калории. Те осигуряват енергия и помагат на тялото ви да усвоява витамините.

Витаминизация
Правилното хранене ще даде на тялото ви всички необходими витамини и вещества, с изключение на тези две:

1. Фолиева киселина
Тя е особено важна по време на бременността, тъй като помага да се намали рискът от вродени дефекти на мозъка и гръбначния мозък и поддържа растежа и развитието на зародиша. Фолиева киселина може да намали и риска от преждевременно раждане и спонтанен аборт. Необходимо е да се консултирате с наблюдаващия ви лекар, за да ви предпише мултивитамини, които съдържат фолиева киселина.  Може да я получите и от твърдите зърна, цитрусовите плодове и зеленчуците.

2. Желязо
Необходимостта от тази минерал се удвоява през бременността: на организмът ви са му необходими от 15 до 30 мг дневно, за да се избегне анемия. А през първия и втория триместър на бременността трябва да приемате не по-малко от 30 мг, защото по това време, детето се развиват много бързо.