Как да изчислите предполагаемата дата на раждане

Начало » Родители » Бременност » Как да изчислите предполагаемата дата на раждане

dtВ повечето случаи жените не знаят точната дата на зачеването, но могат да кажат, кога точно е бил последният им менструален цикъл. И това е моментът, от който обикновено се започва изчисляването на бременността. За повечето жени, най-вероятното време на оплождане (овулацията) е по средата на месечния им цикъл, с други думи – две седмици преди началото на следващата менструация. От тази дата, бременността трае около 280 дни или 40 седмици от началото на последната менструация. По този начин, можете да изчислите предполагаемата дата на раждане, като добавите 280 дни към началната дата на последния ви цикъл. Същия резултат може да получите, ако прибавите 7 дни към датата на последния ви менструален цикъл и след това извадите 3 месеца. Например, ако последната ви менструация е започнала на 20 септември, то предполагаемата дата на раждане е 27 юни. Този начин на изчисление на бременността определя така наречената менструална или гестационната възраст на плода. Именно по този “календар” лекарят ви ще следи развитието на плода.  Гестационната възраст се различава от овулационната (фертилизационната), която е с две седмици по-къса и започва да тече от действителната дата на зачеването.

Много разпространено е и изчисляването на бременността в седмици, което е най-простият и удобен способ. Благодарение на него се избягват и възможните обърквания. Например, ако вашият лекар казва, че бременността ви е в 10-тата седмици (не забравяйте, че изчисляването започва от началото на последния ви менструален цикъл), значи сте заченали преди около 8 седмици, а раждането ще е след 30 седмици, тъй като общата продължителност на бременността е 40 седмици.

Има и по-голяма единица за измерване на бременността – триместър (тримесечие). Според нея, периода на бременността се разделя на три фази от по 13 седмици, като всяка една има своите характерни особености. Например, спонтанен аборт обикновено настъпва през първия триместър (периода на бързо формиране и развитие на детето). А в периода на третото тримесечие има голяма вероятност да се появят предизвикани от бременността хипертония (високо кръвно налягане), токсемия (наличие на токсини в кръвта) и прееклампсия (отравяне на кръвта в късна бременност).

Важно е да се разбере, че предполагаемото време на раждането е с приблизителна, но не и с точна дата. Само една на всеки 20 жени ражда точно в деня на предполагаемата дата, а 90% от жените раждат седмица по-рано или по-късно. Следователно, не можете да разчитате на датата на предполагаемото раждане. Може да се случи така, че тя да настъпи, а детето още известно време да не се появява на бял свят. Мислете за тази дата, като за ориентир – срок, до който трябва да сте се подготвили за раждането.
Принципно, няма значение по кой метод ще изчислявате бременността си. Този процес няма как да се развие по-бързо, а ще продължи точно толкова дълго, колкото е определила природата. Все пак се извършва едно малко чудо – във вашето тяло се развива и расте един нов живот!