Как да изберем подходящите детски играчки?

Начало » Родители » Деца » Как да изберем подходящите детски играчки?

Как да изберем подходящите детски играчки?Пазарът на детски играчки съвсем не е само пъстър, весел и разнообразен. Той е и огромен. Толкова е широкомащабен, че дори да познаваме детето си като петте си пръста, понякога ни е трудно да направим правилния избор.

Но играчките са важна част от детското развитие. Подбирайки подходящите, ще постигнете точно това. Не само че ще осигурите нужната доза игра и забавление на своите малчугани, но и ще провокирате неговото физическо, емоционално и интелектуално развитие.

Ако все пак продължавате да се чувствате не на място в магазина за детски играчки, не се отчайвайте. Специалистите от един такъв магазин – https://inmag.bg/ – ни предоставиха цял списък с полезни съвети и насоки. Следвайте ги, за да успявате винаги да изберете подходящите играчки за своите деца.

Възрастта – топ фактор за избор на играчки

С нея започваме, с нея и приключваме. Възрастта определя с какво е подходящо да се занимава вашето дете. Но и не само. Според възрастта можете да изберете и безопасни играчки и пособия за умствено и развитието на фината моторика. Ето накратко какво е позволено и препоръчвано да се купува на децата според тяхната възраст:

  • Бебета до 6 месеца – единствено плюшени играчки и различни дрънкалки, които да привличат вниманието с различните си форми, цветове и звуци.
  • Подрастващи деца от 6 до 18-месечна възраст – тук се търсят предмети, които да подтикнат развитието на логичната мисъл, както и на координацията и желанието за опознаване на света. Страхотни варианти са така наречените играчки от „отворен тип“. Те дават свобода на изразяване, като могат да се използват по различен начин, и така стимулират творческата мисъл. Това са всички сортери и конструктори. Разбира се, вторият тип играчки е отлична опция и за много по-големи деца, но при тях е редно да гледате препоръчителната възраст на опаковките им.
  • Деца в етап на прохождане – те имат нужда да се движат и да им се помогне да станат и да тръгнат смело с двете крачета. В тази връзка, препоръчват се различни играчки за бутане, интересни проходилки, както и други разнообразни интерактивни играчки.
  • Деца до 3 годинки – те попадат в периода на бебешкия пубертет и обикновено са буйни и палави. Ако искате да ги обуздаете, тихите играчки са отлична опция за вас. Различни творчески комплекти, книжки с цветни картинки, кукли, колички и образователни модели (таблети или имитиращи дадени професии) са отлична опция за вас.
  • В детската градина децата вече проявяват конкретен вкус и можете спокойно да се допитате до тях, за да си направите реална преценка какво е подходящо за него.

От какво реално има нужда моето дете?

Ако си зададете този въпрос, веднага ще се ориентирате в огромния асортимент от играчки в магазина. Например, в случай че има нескончаема енергия през целия ден, за него подходящи са играчки за на открито. Ако смятате, че е време да започне да чете, брои и да учи нови неща за света, измислете му играчка, която по забавен начин ще му предостави това ранно образование. И най-важното е да помислите какво има в изобилие вашето дете. Колкото по-разнообразни са неговите играчки, толкова повече поле за изява за неговото развитие му предоставяте.

Бъдете внимателни в избора си на играчки. Нужно е да сте нащрек за опасни и потенциално рискови варианти за игра, особено ако ще оставяте детето си само с тях. В тази връзка, старайте се да следите за екологично чисти и проверени, тествани материали, но също така и за играчки от надеждни производители и доставчици.