Как да изберем музикални инструменти за начинаещи – избор на синтезатор

Начало » Кариера » Как да изберем музикални инструменти за начинаещи – избор на синтезатор

Как да изберем музикални инструменти за начинаещи – избор на синтезаторИмате ли нужда от детски синтезатор? Можете да избирате единствено от приятността на тембъра и дизайна. Но ако имате нужда от музикални инструменти за обучение, тогава трябва да сте наясно с повече детайли.

Какво разбирате под думата “синтезатор”?  Дали това са „клавиши“, които имитират звуците на различни акустични инструменти – устройство, базирано на синтез на семплер? Или устройство, което ще ви позволи да създавате (всъщност, да синтезирате) звуци почти от нулата. Разликата е фундаментална!

Основният критерий за избор е  свързан с отговора на въпроса защо имате нужда от синтезатор. За “класически” стил на изпълнение е необходима академична музикацифрово пиано. За поп музика, популярни разновидности на рок и джаз, най-вероятно ще ви е необходим емплерен синтезатор. Ако се интересувате от експериментиране със звук, авангарда на електронната музика, тогава имате нужда от аналогов или виртуален аналогов синтезатор.

В света на семплерните синтезатори двете основни марки са Yamaha и Casio.

Първият синтезатор едва ли ще остане с вас завинаги. Затова задайте разумен таван на цената, която сте готови да платите.

„Ключовете“ на семплите се отличават предимно с качеството на семплите (предварително записаните звуци). Може да чуете примерите и да изберете музикалния инструмент, който ви подхожда най-добре.

Пробните синтезатори имат огромен брой характеристики. Размерът и броят на клавишите, поведението на клавиатурата, разнообразието от звуци, функциите за обучение, възможност за запис, автоматичен акомпанимент, допълнителни ефекти… Какво е полезно и какво не? Няма универсален отговор. Така че нека първият ви синтезатор има повече функции в рамките на наличния бюджет.

Не забравяйте да се консултирате с продавача, както и  да задавате абсолютно никакви въпроси.

Ако сте убедени, че имате нужда от аналогов синтезатор, но нямате опит с него, помислете за закупуване на MIDI клавиатура. Така можете да изпробвате виртуални версии на аналогови синтезатори и да разберете кой е по-близък до вас. И може да се спрете на MIDI завинаги.

Определено ще ви трябват кабели и евентуално MIDI кабел. Стойка за синтезатор също не би навредила.

Източник: muzikalen.bg