Как да изберем бебешка количка?

Начало » Родители » Деца » Как да изберем бебешка количка?

bebeshka-kolichkaТя е неотменна част от всекидневието на семейство с бебе, затова е наложително да е по-функционална и практична. И ако е възможно, да не е прекалено скъпа. Пазарът е необятен и богат, а информацията – малко. Как да откриете най-удобната и изгодна за вас количка?

Да започнем с основните групи бебешки колички, които са:
– Летни – леки и маневрени, но доста нестабилни;
– Стандартна със зимен кош – по-тежки и не толкова повратливи, но стабилни и топли;
– Комбинирани – трансформират се от зимна в лятна.
Тъй като последните станаха най-популярни и дизайнерите насочиха вниманието си към тях, ние ще разгледаме само този вариант.

Защо комбинираната е по-добър избор?

Инвестирате едновременно в лятна и зимна количка. Имате възможност да монтирате столче за кола върху самата количка, като отстраните основния кош. Така спестявате място в багажника – пренасяте в него само сгънатата рамка на количката. Имате възможност да монтирате порт бебе.

На какво да обърнем внимание?

Колелата – три или четири и какъв вид. Макар триколките да са на мода, ние бихме ви насочили към стандартната количка с четири колела. Триколките имат много предимства – бързина, маневреност и лесно преминаване през неравности (а пътищата в България са неравни и с дупки). От друга страна, трите колела не са толкова стабилни на пътя, както четирите. За условията, в които живеем, сигурността е по-добрият избор.
Колкото до вида на колелетата изберете самозавиващи. Ако ли не – всеки път, когато завивате, ще трябва да повдигате количката на задни гуми. Това е неудобно и трудоемко. Добре е колелата да са големи, за да преодоляват препятствията по-лесно и да могат да се помпат – това не означава, че имат нужда от постоянно помпане, нито че ще се спукат, а чисто и просто няма да друса.

Дръжки – те трябва да са удобни и телескопични, за да регулирате височината им. В основни линии дръжките са два вида – с две ръкохватки и свързани – разликата не е голяма стига да изпълняват другите изисквания. Ако са снабдени със спирачки – още по-добре. Както казахме, сигурността е на първо място. Изключително удобно е дръжките да се обръщат – така избирате дали бебето да гледа напред или срещу вас. Докато е малко, е хубаво то да има контакт с вас, за да е по-спокойно. А когато малчуганът порасне и стане любопитен, го обръщате напред. Ако количката, която сте харесали, няма такава опция, попитайте дали кошът може да се монтира на обратно. Резултатът е същият.

Колан и рейка – коланът трябва да се закопчава и разкопчава удобно, но същевременно да е сигурен. Рейката е удобно приспособление за бебето, което може да се хване за нея, но не би била удобна за вас, ако не е подвижна. Обърнете внимание на тези елементи, когато купувате количка, защото впоследствие някои движения, изпълнени по много пъти на ден, ще се превърнат в проблем.

Бутони за застопоряване на колелетата – изпробвайте ги многократно. И при най-малко съмнение, че не са достатъчно сигурни, просто не купувайте. Не искате да изживявате ежедневен страх, че количката ще тръгне на някъде сама, нали?

Облегалка – без значение каква количка купувате, облегалката трябва да пада така, че бебето да може да лежи. Особено ако сте на по-дълга разходка и на него му се доспи. Но наличието на такава облегалка не е всичко. Уверете се, че тя пада и се прибира лесно, без да друса и заяжда с тежест върху нея.

Височина на коша – колкото по-високо, толкова по-добре. Повечето колички не предлагат достатъчно голяма височина, за да не се налага постоянно да се навеждате, а на бебчето постоянно да гледа нагоре. Но сред всички модели, които се предлагат, можете да изберете по-добрия/високия.

Тапицерия – дори тези сред нас, които все още не са родители, могат да си представят колко много цапа едно бебе. Затова избирайте колички с тапицерия, която се сваля лесно, за да може да се изпере. За част от количките, които се предлагат, ще ви е нужна отвертка.

Багажник – той никога не е достатъчен, но при част от количките наистина е нищожен. Често ще ви се налага да пазарувате с детето и варианта бутане на количка и носене на пазарска чанта на ръка не е добър.

Големина – тя трябва да бъде съобразена с големината на багажника на колата и начина на сгъване. Отново напомняме, че ако изберете комбинирана количка, на която можете да отстраните стандартния кош и да монтирате столчето за кола, ще спестите много място. От друга страна, има много модели, които са големи, но пък се сгъват по удобен начин.

Аксесоари – в това число столче за кола, порт бебе, чадър, дъждобран, понякога чанта. Най-често те всички не са включени в комплекта, така че ще се наложи да ги купувате отделно. Ако купите всичко в комплект, може да спестите малко количество пари. От друга страна, не всичко може би ще ви бъде необходимо. Например често столчето за кола и порт бебето изпълняват една и съща функция, особено при новородено дете. Така че премислете и преценете от какво имате нужда.

Гаранция, сервиз и плащане – ако не разполагате с излишни пари, изплащането може би ще ви е от полза. Проучете предварително за такъв вариант. Гаранционният срок също е от голямо значение – ако няма такъв или е твърде кратък, по-добре изберете друга количка. Разпитайте за сервизните услуги. Колко бързо ще се извърши ремонтът, защото не можете да си позволите 2 седмици до месец без количка.