Как да възстановите косата след зимата

Начало » Външен вид » Козметика » Как да възстановите косата след зимата

pkПролетта идва. А след дългата и студена зима косата ви е изтощена и цъфтяща. Какво да направите, за да върнете нейната красота и блясък?
Първата стъпка е да подхраните отслабената си коса “от вътре”. В аптеките се продават специални комплекси от витамини за коса и нокти, които обикновено включват витамини А, В1 и В12, подпомагащи бързия растеж на косата, и витамин Е, който лекува и предотвратява себореята.
Отлично средство срещу косопада е отварата от липов цвят: 8 с.л. липов цветя се заливат с 1/2 литър гореща вода и се варят на слаб огън 20 минути. Оставете течността да се охлади, прецедете я и изплакнете косата си с нея.
Отварата от коприва може да ви помогне да се отървете от пърхота. Необходимо е редовно да мокрите косата и скалпа си с нея, но не и да я използвате за изплакване или да я втривате с тампон.
За подхранване и укрепване на корените на косата и за стимулиране на растежа и най-подходящи са маските. За профилактика трябва да си правите маска един път месечно. Когато, обаче, търсите лечебен ефект я използвайте най-малко два пъти седмично, като за по-добри резултати редувайте различни лечебни съставки. Запомнете: маската трябва да е разбъркана добре, да се прилага веднага след като е приготвена и да не се оставя по-дълго от определеното време!

Маска за укрепване на косата
Смесете 1 ч.л. рициново масло, 1 с.л. мед и 1 ч.л. сок от алое. Нанесете сместа по цялата дължина на косата, внимателно втрийте в корените. Измийте след половин час.

Маска за суха коса
Разбъркайте 1 с.л. зехтин, 1 яйчен жълтък, 1 с.л. мед и 1 с.л. ракия. Нанесете на косата, поставете под шапка за баня и оставете маската за два часа. След това измийте добре с шампоан.

Маска за мазна коса
Залейте с 2 литра гореща вода 2 с.л. коприва, 2 с.л. цвят от невен и 1 с.л. дъбова кора. Оставете сместа да престои половин час, след което я прецедете и изплакнете обилно няколко пъти косата си.

Маска за нормална коса
3 с.л. смес от лайка, липа и коприва залейте с чаша гореща вода. След половин час прецедете и добавете към билковата запарка течни витамини А, В1, В12 и Е и кора от ръжен хляб. След 15 минути нанесете маската на косата и поставете под шапка за баня. След един час измийте много добре с вода.