Как да възпитаваме децата си?

Начало » Родители » Деца » Как да възпитаваме децата си?

deca-vuzpitanieСпециалистите от Центъра за деца в Ню Ингланд, САЩ считат, че за да бъдат децата послушни трябва да поощрявате доброто поведение непрекъснато.

Има ли някакъв ефект от наказанието?  Какъв е ефектът върху децата ни, а и върху нас самите?

При някои по-емоционални деца, наказанието предизвиква обратен ефект. То предизвиква агресия, затваряне в себе си или страх от това да сподели истината за да не бъде наказано.

Затова е важно да се съобразявате със самото дете и неговия характер. Ето какво казват специалистите относно възпитанието.

Тяхното мнение е, че вместо да се наказват, на децата трябва да им бъде показано кое е правилно и когато детето постъпва добре да се акцентира върху тази му постъпка. Ако разчитате на услугите на бавачка, следете за техните действия.

Правете това постоянно за да ви разбере детето.

Никога не позволявайте лошото държание на сина или дъщеря ви да е причина да избягва семейните си задължения, тези в училище, в социалния живот. Това е причината Американските психолози да считат, че наказанието не е правилният начин да възпитате детето си.

При малките деца за да реализирате това, трябва да използвате разсейване и да поставите ограничения. При по-големите пък кажете своите очаквания и ясно наложете награда и последствие при постъпките му. Така ще ги разграничава по-лесно.

Всъщност не е важно наказанието, а начина да възпитате детето ви да постъпва правилно.

За да бъдеш добър родител е нужно да избираш подходящи за възрастта, възпитателни методи, които са ненасилствени.

За да постигнете ефект, трябва да разберете какво е детето ви, влиянието ви върху развитието му, помагате ли му да се приспособи към живота. Важни са и наказанията, които избирате. Всеки знае, че не е добре да се причинява болка у малките, защото това само вреди и се смята за грешна индивидуална, семейна и културна среда.