Как да възпитаваме децата си?

deca-vuzpitanieСпециалистите от Центъра за деца в Ню Ингланд, САЩ считат, че за да бъдат децата послушни трябва да поощрявате доброто поведение непрекъснато.

Има ли някакъв ефект от наказанието?  Какъв е ефектът върху децата ни, а и върху нас самите?

При някои по-емоционални деца, наказанието предизвиква обратен ефект. То предизвиква агресия, затваряне в себе си или страх от това да сподели истината за да не бъде наказано.

Затова е важно да се съобразявате със самото дете и неговия характер. Ето какво казват специалистите относно възпитанието.

Тяхното мнение е, че вместо да се наказват, на децата трябва да им бъде показано кое е правилно и когато детето постъпва добре да се акцентира върху тази му постъпка.

Правете това постоянно за да ви разбере детето.

Никога не позволявайте лошото държание на сина или дъщеря ви да е причина да избягва семейните си задължения, тези в училище, в социалния живот. Това е причината Американските психолози да считат, че наказанието не е правилният начин да възпитате детето си.

При малките деца за да реализирате това, трябва да използвате разсейване и да поставите ограничения. При по-големите пък кажете своите очаквания и ясно наложете награда и последствие при постъпките му. Така ще ги разграничава по-лесно.

Всъщност не е важно наказанието, а начина да възпитате детето ви да постъпва правилно.

За да бъдеш добър родител е нужно да избираш подходящи за възрастта, възпитателни методи, които са ненасилствени.

За да постигнете ефект, трябва да разберете какво е детето ви, влиянието ви върху развитието му, помагате ли му да се приспособи към живота. Важни са и наказанията, които избирате. Всеки знае, че не е добре да се причинява болка у малките, защото това само вреди и се смята за грешна индивидуална, семейна и културна среда.