Как да влезете в работен ритъм след празниците

Начало » Кариера » Как да влезете в работен ритъм след празниците

Да! Беше ви весело, изживяхте толкова много вълнения! Може би дори сте успели да срещните Дядо Коледа или поне някой от северните му елени?

12 Всичко това е страхотно, но празниците свършиха и дойде време да се върнете към реалността и ежедневните си задължения. А този процесът е дълъг и, обикновено, много мъчителен. Все пак, с настоящата статия, ще се опитаме да улесним максимално прехода ви от празничните трапези към работното ви пространство.

1. Забавлението продължава
Първото, и може би най-важното, което не трябва да забравяте е, че не сте единственият човек на света, на който не му се иска да се върне на работа, след продължителните коледно-новогодишни празници. Едва ли никой ще очаква от вас моментално да “преминете на работен режим”, защото всеки от колегите ви разбира, че това е просто невъзможно, а дори и нечовешко. Обикновено първите работни дни след празниците са посветени на обсъждането им – кой как и къде е празнувал, кой какви подаръци е купил и е получил, на кой какви забавни случки са му се случили и т.н. Всичко това поражда във вас чувството, че празничното веселие продължава!

2. Проклятието на будилника
Един от най-неприятни моменти на влизане в работен ритъм е всекидневното събуждане в “ранно утро” -да, 8 часа сутринта със сигурност ви изглежда невъзможно ранен час! Особено, ако по време на празниците сте се поразглезили и не сте отваряли очи преди 11. Организмът ви е привикнал с този график и се е чувствал особено удобно и уютно с него. Така, след края на празничните почивки, будилникът се е превърнал във ваш истински враг. Но той в никакъв случай не е виновен! Просто, за разлика от нас, на него не му е необходимо каквото и да е време след коледно-новогодишните празници, за да се настрои за работата си, която всъщност е да ви събужда на време за вашата работа.
Така че, не губете време и сили за борба с будилник – няма как да го победите. По-добре ги използвайте за здравословен сън. Например, ще ви бъде много по-лесно да ставате сутрин, ако преди лягане, вместо да гледате телевизия, се поразходите малко (няма значение дали ще разходите кучето или ще отидете до магазина). Петнайсетина минутна разходка в мразовития въздух ще подобри вашия сън, а това от своя страна ще ви даде сили за предстоящия работен ден.
Ако ви е трудно да заспивате в по-ранен час, тогава е добре да си вземете релаксираща вана или да изпиете чаша топло мляко или отвара от лайка преди лягане.

3. Тежък случай
Ако по време на празниците не сте се измъквали от леглото преди 2 часа следобед и сте препускали от едно тържество на друго, то тогава вие сте особено тежък случай. Най-вероятно ще са ви необходими поне две седмици, за да си “отпочинете от почивките” и да влезете отново в ритъм.
Така че, ако вашите сили са се изчерпали, здравето ви е разклатено и моралният ви облик не съвпада с вашите идеали е време много внимателно да започнете да променяте ритъмът си на живот. Започнете с приемането на витамин, които да ви помогнат да възстановите силите си и не изисква много усилия. Пийте повече зеления чай – той ще освежи организма ви и ще го изчисти от «последствията» от бурното ви празнуване. И ограничете вечерните си срещи с приятели – те едва ли ще са ви от полза в тежката и неравна борба с ранното ставане и дългите работни дни!

Надяваме се, че съветите ни поне малко ще ви облекчат (и развеселят) в това трудно за всички ни време – първите работни дни след продължителните празници!.