Как да боядисате и украсите яйцата за Великден

Начало » За дома » Празници » Как да боядисате и украсите яйцата за Великден

Как да боядисате и украсите яйцата за Великден    Традицията да се боядисват яйца за Великден произлиза от чудо случило се с Мария Магдалена: в ръцете и едно обикновено яйце станало червено. Сега всяка година в навечерието на празника всички вие правите собствени малки чудеса, но във вашите ръцете великденските яйца може да променят не само цвета си, но и текстурата си.
В стари времена яйцата са се приготвяли по следния начин: събирали са се лукови люспи, варили са се и в получената отвара са се поставяли да се варят яйцата, докато не станели кафеникаво-оранжеви. Днес в магазините може да се намерят всевъзможни неща, които да ви помогнат да украсите великденски яйца. Защо, обаче, да не се почувствате като дизайнер и да не декорирате яйцата по нов и интересен начин?!

“Петнисти” великденски яйца
Намокрете яйцата и ги оваляйте в ориз или леща. Увийте всяко яйце в марля и я завържете плътно, за да не изпадат зърната. Сварете яйцата в отвара от лукови люспи, както са правили вашите баби.

Мраморни великденски яйца
Прикрепете на яйцата лукови люспи. Увийте всяко яйце в марля и ги сложете в тенджерата с отварата да се варят. Оставете ги да изстинат напълно и махнете марлята. Ще видите, че по тях са останали следи, подобни на мрамор.

Великденски яйца с преливки
Увийте яйцата с разноцветни вълнени конци и ги сложете да се варят. Конците ще пуснат боя и по яйцата ще се получат фантастични преливки… Какви точно е невъзможно да се предскаже. Но не е ли именно това целта?!
Как да боядисате и украсите яйцата за Великден
Великденски яйца с картинки
Ако искате великденските ви яйца да приличат на произведения на изкуството, без да губите много време и енергия, то този начин е точно за вас.
Поставете на яйцата красиви листенца, като например от магданоз, или каквото друго ви дойде на ум – от малки елхови клончета до дантела. Увийте ги с марля и ги сложете да се варят в луковата отвара. Когато свалите марлята, ще видите какви красиви картинки са се получили.

Великденски яйца в нови цветове
Ако искате да се отклоните от обичайния кафеникав оттенък, който дават луковите люспи, можете да експериментирате с естествени багрила, като например, гъста отвара от цвекло, която ще направи яйцата ви розови, или първите млади брезови листенца, които ще ги боядисат в нежно жълто.

Великденски яйца в “дрехи”
С вече сварените великденски яйца, също можете да творите чудеса. Например, може да ги омотаете в ярки цветни конци или в панделки. Вземете дълга ленти панделка, внимателно я фиксирайте с лепило за яйцето и започнете да го увивате, като от време на време поставяте по малко лепило. След това, може да декорирате яйцето с допълнителни елементи, като мъниста или пайети.

Великденски яйца с мъниста и кристали
Мънистата и кристалите може да закрепите върху великденските яйца с помощта на пинсети и прозрачно лепило. Можете да поставяте декорацията без да следвате някакъв ред, но можете и да създадете красиви картини или орнаменти.
Друг начин е да вземете двойно залепваща лента, да я нарежете на тънки ивици, след това внимателно да я залепете за яйцето и да го поръсите с дребни мъниста или цветен пясък. Внимателно отстранете излишното, а отгоре може да покриете с прозрачен лак, за да не “бягат” мънистата.

Великденски яйца в техника декупаж
За да украсите великденските яйца с помощта на техниката декупаж, вземете няколко красиви цветни хартиени салфетки (може и с великденски мотиви). Ако салфетките са двойни, отделете горния слой с рисунките от бялата част. Накъсайте салфетките на ивици – не е необходимо да бъдат напълно еднакви – техният шик се крие, именно в небрежността!
Нанесете с четка малко лепило върху яйцето и залепете парченце салфетка. След това, добавете друго и следващо, и следващо… Не заглаждайте хартия, а само леко пригладете с пръсти – нека се получи въздушен ефект. Оставете великденските яйца да изсъхнат и ги подредете в красива кошница.