Как без усилия да се преобразите през пролетта…

Начало » Хранене & Рецепти » Диети и Хранене » Как без усилия да се преобразите през пролетта…

Как без усилия да се преобразите през пролетта...Пролетта настъпва бързо и вие навярно с отчаяние се оглеждате в огледалото и се чудите как да се покажете навън. Ако не ви се иска да излезете под лъчите на пролетното слънце облечени в тъмни дрехи, които да прикриват недостатъците на фигурата ви, или не желаете да измъчвате и без това изтощеното си след зимните студове тяло с изтощителна диета, започнете с малко – внесете в режима си на хранене някои простички промени, които постепенно да укрепят организма ви и да намалят килограмите ви преди така очакваните летните дни.

По-голяма порция – по-малко калории
Ако започнете обяда или вечерята си с една голяма салата, много бързо ще се почувствате заситени и така ще намалите броя и количеството на следващите блюда. За да не е само хранителна, но и полезна салатата ви трябва да включва зелена салата, пресни моркови, домати, краставици, целина, сирене и да е подправена с лимонов сок и малко количество олио или зехтин.

На закуска – само топла храна
Не е трудно да се докаже, че топлите закуски са много по-здравословни и питателни от “сухите”. Те не само не са толкова калорични, но са и много по-питателни. Така че, пред порция овесени ядки или мюсли (пакет от 450 гр от тях съдържа от 1400 до 2000 калории), изберете порция гореща овесена каша с вода (450 гр от нея съдържа само 300 калории).
3zelen_chai
Пийте зелен чай
Пред газираните напитки и купените плодови сокове предпочетете зеления чай: първо, защото той е много полезен и второ, защото е ниско калоричен. В чаша кола, например, се съдържат 140 калории, което се равнява на 9 чаени лъжички захар. В чаша плодов сок калориите не само, че не са по-малко, а дори са повече, отколкото в колата (да не говорим за оцветителите и подсладителите, които съдържат купените сокове). В зеления чай, ако не го подслаждате, калориите са… 0. Освен това, в него се съдържат катехини, които стимулират способността на организма да изгаря излишните калории. Като допълнение, благодарение на витамините С и В, микроелементите, антиоксидантите, органичните киселини, ензимите и алкалоидите, съдържащи се в зеления чай, той има антимикробен, антивирусен и възстановяващ ефект и укрепва отслабената през зимния период имунна система.
4shokolad
Не се отказвайте от сладкото
Ако искате да си похапнете нещо вкусно, от всички възможни сладки изкушения изберете шоколада… И най-добре – черния шоколад. Наистина, той е калоричен – в 100 грама шоколад се съдържат от 520 до 560 калории. Но едно-две малки парченца (двете редички шоколад са около 20 грама, т.е. 100-120 калории) са напълно достатъчни, за да задоволят апетита ви за сладко и да подобрят настроението ви – шоколадът активира производството на серотонин, а както всички вече знаят, именно той е отговорен за настроението ви. Освен това, много проучвания са доказали способността на тъмния шоколад да понижава кръвното налягане и да намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, тъй като в него се съдържат магнезий, желязо и калий.