Как ароматите въздействат на настроението и енергияна ни

Начало » За дома » Грижи за дома » Как ароматите въздействат на настроението и енергияна ни

Най-добре е да се подбере различен аромат за всяка стая. За целта може да се използват етерични масла, излети в ароматизиращи лампи.

За всекидневната, която е място за общуване и отдих, най-подходящи са ароматът на лимон, ванилия, мандарина, дърво. Те създават топла, спокойна атмосфера.

В спалнята е препоръчително да се използва смес от етерични масла. Така например, ароматният букет от портокал, лимон, лавандула и иланг-иланг облекчава и успокоява нервната система. А лавандулата в съчетание с мандарина, анасон и мента помага срещу безсъние.

Ако искате да направите отношенията с партньор си по-хармонични, изберете комбинация от сандалово дърво, жасмин, иланг-иланг и роза. При това трябва да сте много внимателни и да избягвате комбинирането на освежаващи и успокояващи аромати – в противен случай рискувате да ставате всяка сутрин с главоболие!

Поставете в гардероба и шкафовете за дрехи торбички и подложки, пълни с ароматни билки. Така едновременно прогонвате молците и ароматизирате прибраните неща.

Ако някой от членовете на семейството ви има работен кабинет в жилището ви, е добре там да поставите в ароматизиращи лампи етерични масла от канела и мента – те помагат на съсредоточаването на вниманието. Ароматът на кафе, лимон и розмарин помага да се подобри мозъчната активност, а смес от роза, лимон и градински чай повишава работоспособността.

Приятно е, когато ноздрите ви потрепват от аромата на подправките или прясното кафе, които се носят от кухнята. Те без съмнение ви настройват позитивно. Няма да сгрешите, обаче, ако към тях добавите и лека източна нотка – вземете, например, смес от иланг-иланг, пачули и розмарин. В съчетание с аромата на вкусни ястия, този букет гарантира добрите апетит и настроение.