Какъв матрак да изберем?

Начало » За дома » Грижи за дома » Какъв матрак да изберем?

matrakРешили сте да купите нов матрак и разглеждате предложения онлайн. Попаднали сте в море от разнообразни модели и видове матраци, цени на матраци, промоции. И не спирате да се питате „Какъв матрак да си купя?“
Естествено е.
И много правилно.
Дори и да е на промоция, матракът е ценна вещ и правилният избор е от ключово значение.
Затова трябва да отсявате!
Първо видовете матраци, след това моделите матраци.
А накрая и марките матраци. Заслужава си да купите матрак на реномирана марка, но и който да е съобразен изцяло с нуждите ви.
Ще разделим тази статия за избор на матрак на две части.

Какво да избягвате, когато избирате матрак?

Най-общо, гледайте да избегнете увличането по търговските предложения и промоциите на матраци. Дори и да имате фаворит сред различните марки матраци, не са поддавайте на началния импулс за покупка.

1. „Това е любимата ми марка матраци – купувам естествено“ – ами, не, не е естествено. Макар и марката на разглеждания матрак да е важен ориентир, тя не бива да е чак толкова критичен фактор. Ефектът от всеки матрак е строго индивидуален. Освен това, вие самите се променяте, променят се нуждите на тялото ви, изменя се процесът на съня ви. Представата ви за удобен матрак също трябва да се променя.

2. „Моят приятел/съсед/колега/брат… ми каза, че тези матраци са добри, така че купувам един и готово“ – не е толкова просто. Разбира се, да поразпитате, преди покупка на матрак е полезно, но съвсем не е достатъчно. Любимата марка матраци на вашия близък не бива да е пътеводна светлина за вас.

3. „Намерих същата марка матраци в този магазин, където мога да мина много по-тънко“ – и още по-тънко ще ви минат вас. Не сте експерт по матраци нали? Това, че „този матрак си изглежда съвсем същият“ не значи абсолютно нищо. Важни са тъканите, обработката им, сглобяването… И гаранцията! Ще разчитате на тях само, ако купувате от оторизиран магазин за матраци.

4. „Ей сега ще разгледам в интернет и ще купя матрак онлайн“ – следвайте принципа „око да види, тяло да полегне“ при избор на матрак

5. „О, или ортопедичен матрак, или матрак с мемори пяна.“ – всъщност има и други видове матраци. Съществуват различни тъкани, материи и технологии на изработка.

Какво да търсите, когато избирате матрак?

Много са нещата. Всичко зависи от конкретната ситуация. Но ето основните съображения:

1. Трябва да проверите кой базов модел матраци ще ви е най-удобен. Пружинните матраци съдържат пружинен пакет, тапицерска вложка, дунапрен, полиестерна вата и подкрепят здраво тялото в различни пози. За максимален ефект се препоръчва модел матраци с единично пакетирани пружини. Друг популярен модел са матраци с мемори пяна. Латексовите матраци имат плътно ядро от латекс, обшито с капитонирана полиестерна вата с памучни и вълнени влакна. Естественият латекс е доста гъвкав и има отворена клетъчна структура. Така латексовият матрак приема точно формите на тялото, което го прави доста удобен и мек. Ако се нуждаете от твърда и равна основа, изберете матрак тип Сандвич. Този модел матраци са подходящи за по-тежки хора. Важно условие е обаче да напаснете хубаво матрака към скарата.

2. Трябва ви пространство за въртене върху матрака.

3. Особено удобни са матраците с най-много независими опорни точки. Такива са матраците с индивидуално пакетирани пружини.

4. За да бъде средата в дома здравословна, изберете матрак с антибактериални и антиакарни свойства. Например матрак с втъкани сребърни нишки.

5. По същата причина, изберете матрак изработен от естествени продукти – памук, кокос, зърна, органичен пълнеж. Също така, съобразете разликата в материалите при двулицевите матраци. Едната страна трябва да е памучна, а другата вълнена.

Съществуват много клопки и много ключови моменти при избора на нов матрак. Проучете ги и се съобразете с тях, за да спите качествено.