Какво ще се случи, ако разрешите на детото да ходи босо…

Начало » Родители » Деца » Какво ще се случи, ако разрешите на детото да ходи босо…

Какво ще се случи, ако разрешите на детото да ходи босо...Спомнете си вашето детство… Събуждате се сутрин, скачате от леглото, обличате се и хапвате на бързо и излизате навън с приятели, с които тичате из градинките между блоковете, играете футбол и волейбол, карате колелета. Спомнете си, колко чести през тези летни дни сте правили всичко това зарязвайки обувките си до бордюра или под някоя близка пейка… А как постъпвате сега с децата си? Колко често ги оставяте да ходят боси? Само когато сте на плажа, но и там не всеки път!

Имаше един период, в който ортопедите един през друг обясняваха, че ходенето бос е вредно, че дори и у дома не бива да сте боси. Как на децата още от изправянето им на крачета, трябва да им се обуват специални обувчици с ортопедични подметки, които да поддържат глезените и да повдигат свода, защото само така стъпалата им ще се оформят правилно. Не мина много време и специалистите смениха гледната си точка генерално, като започнаха да обясняват точно обратното… Така у много родители възникна въпросът: Как, в края на краищата, ходенето бос се отразява на здравето на децата?

Първи плюс: профилактика на плоскостъпието

Колкото по-рано детето ви започне да бяга босо, толкова по-добре. Формирането на стъпалата започва с първите стъпки и завършва до около седмата година. Важно е да не пропуснете момента, защото след тази възраст ще е вече късно! За да се справите с физиологическото плоскостъпие, което се смята за нормално за всички малки деца, е необходимо редовно да “натоварвате” стъпалата с ходене по неравни повърхности, което кара мускулите да “работят”, укрепва свода на ходилото и играе важна роля в неговото правилно оформяне.

Важни препоръки

– През лятото когато излизате на излети или пикник сред природата събувайте детето.Оставете го да бяга по тревата, листата, неравните горски пътечки, пясъка, каменистите речни или морски брегове.
– През зимата използвайте ортопедичен килим, имитиращ твърда и мека трева, шишарки, камъчета.
– Ако имате място и средства, купете не голям батут. Когато детето скача, мускулите се напрягат и сводът на стъпалата му се повдига.
– Не забранявайте на детето да ходи босо по дивана и леглото.

Втори плюс: Закаляване

Ако сте сред природата за цял един ден, то температурата на въздуха, макар и незначително, ще се променя (например, ако през деня е около 25-30 градуса, вечерта може да падне до 20 градуса). Разлика в температурата има и ако детето от слънчевата поляна, се скрие сред дърветата в гората. Под сенчестите дървесни корони земята, разбира се, ще бъде по-хладна. А такъв контраст може да доведе само до ползи!
Не бива да се притеснявате да оставяте детето да ходи босо и у дома. Не бързайте да обувате детските крачета с чорапки, ако ви се е сторило, че са поизстинали – те трябва да са си такива! Поощрявайте ходенето на босо не само през лятото, но и през зимата. Така вашето дете ще започне да се адаптира по-бързо към ниските температури, ще укрепне и ще започне да боледува по-малко.