Какво може и какво не може да пиете в горещите летни дни

Начало » Здраве » Какво може и какво не може да пиете в горещите летни дни

Какво може и какво не може да пиете в горещите летни дниВодата се съдържа във всяка клетка на човешкото тяло и дори в междуклетъчните пространства. Но с какво и как да си я набавяме, за да функционира организмът ни безпроблемно…

Чиста вода

Количеството вода, което е нужно да се пие на ден, за всеки човек е индивидуално и зависи от масата на тялото – примерно, 30-40 мл на всеки килограм. Участъците на мозъка, които контролират жаждата и глада, се намират много близо един до друг и за това хората често бъркат тези усещания. Така че, преди да похапнете ненавреме, пробвайте да изпиете чаша вода – може да се окаже, че храна не ви е нужна.

Освен това, не трябва да се прекалява с употребата на сол, защото тя задържа течностите в организма. Да, вие може и да сте ограничили количествата й в домашно приготвените си блюда, но с това, което си купувате от магазина – колбаси, сирена, сосове – получавате прекомерни количества от тази подправка.

Чай

Чаят не заменя водата, но може да се включи в основния обем течности, стига да не добавяте в него захар, мед или мляко. Ако го направите част от дневния си режим, можете да намалите количеството чиста вода. Това, обаче, не важи за всеки вид чай – дори ежедневно да пиете по 2 литра черен чай, ще трябва да пиете и не по-малко от 1,5 литра вода. Ето защо е добре да се откажете от подобни силни напитки и да се спрете на по-леки варианти, в които има добавен джинджифил или мента.

Кафе

Кафето е полезно в умерени количества. Има ген, който отговаря за преработката на кофеина и именно от него зависи колко бързо това вещество ще се усвоява и до колко тонизиращ ефект ще има то. Също така, много зависи и от активността на цитохрома – ензим, благодарение на който кофеинът се преработва в черния дроб. Човек с бърз метаболизъм и без проблеми с кръвното налягане може, без последици за здравето си, да пие по четири-пет чашки чисто кафе на ден, а човек с бавен метаболизъм – не повече от една, в противен случай става сънлив, с намалени когнитивни функции и настроение. Не трябва да се забравя, че кафето има диуретичен ефект и за това за страстните му любители всяка чашка кафе трябва да е равна на още една чаша вода на ден.

Сок

И пастьоризираните, и свежите сокове съдържат твърде много захар. Ако трябва да направите избор между това да пиете сок и това да похапнете свежи плодове, винаги избирайте последното, защото, когато правите сок, полезните фибри на плодовете остават в сокоизтисквачката, а в чашата ви има само захар в големи количества. След изпиването на една чаша плодов сок нивата на глюкоза в кръвта се увеличават и задстомашната жлеза започва да отделя повече инсулин. И колкото повече е той, толкова по-активен е процесът на образуване на мастна тъкан. А в целите плодове има груби растителни влакна, които възпрепятстват рязкото повишаване на нивата на захар в кръвта.

Газирани напитки

Газираните напитка предизвикват раздразнение в слизестите тъкани на хранопровода и стомаха. Ето защо в никакъв случай не трябва да заменяте чистата вода с каквото и да е газирано. Освен това, сладките газирани напитки са едно от нещата, за които е най-добре напълно да забравите, защото те са истинска захарна бомба, която предизвиква натоварване в задстомашанта жлеза, сърцето и кръвоносните съдово. Като добавка е добре да знаете, че газираното не утолява жаждата, а само я засилва.

Млечни напитки

Тези напитки не се отнасят към течностите, така както и супата например. Да, те съдържат вода, но съдържат и белтъчини, мазнини и въглехидрати, което означава, че се нуждаят от храносмилане.