Каква домакиня си?

Начало » За дома » Грижи за дома » Каква домакиня си?

Много често на последак си задаваме въпроса: Къде всъщност е мястото на жената – на работа или в кухнята? Отговорът без съмнение зависи от избора на всяка една жена, от обстоятелствата, пред които е поставена, от желанието и за успех, от способностите и и не на последно място от неповторимостта на женския темперамент, който оказва голямо влияние и върху способностите на жената в домакинството. И изобщо, преди да започнем да говорим за различните типове домакини, трябва да обърнем внимание на гледната точка на жените към тази “професия”. Според това с какво желание се занимават с домакинските задължения, жените се делят на “домакини по призвание” и “домакини по принуда”.

Домакинята по призвание е жена, на която битовите задължения и доставят удоволствие. При това тя е жена, която не винаги си е останала у дома, за да се грижи само и единствено на семейството си. Дори и след като се е прибрала след тежък ден в службата, тя не може просто да седне пред телевизора, знаейки че има за миене дори и една мръсна чинийка или нещо в дома и и се струва разхвърляно и не на място. Домакинята по призвание не би тръгнала на работа, докато не приведе в ред не само своя външен вид, но и дома си. Нейната сила е в любовта и към работата и дома.
Що се отнася до домакинята по принуда, всеки от нас най-вероятно познава жена, на която по една или друга причина и се е наложило да изостави стремежите си за шеметна кариера и да остане у дома за благото на семейството си. Но оставайки у дома по принуда, такива жени не намират начин да изразходват творческата си енергия, не могат да се реализират и в крайна сметка намразват своите домашни задължения, които при други обстоятелства биха приемали като нещо неизбежно, но необходимо.

Домакиня първи тип: Готвач
Този тип домакини не биха могли да си представят живота си без кухнята, в която със сто процентова сигурност биха казали, че са намерили своето истинско призвание. Те може да недолюбват и дори да игнорират всички останали домашни задължения, но никога не биха допуснали семейството им да седне на масата и да не му бъде сервирана топла домашно приготвена храна.

Домакиня втори тип: Мама
Без съмнение всяка жена в по-голяма или по-малка степен притежава майчин инстинкт, но този тип домакини се раждат сякаш само с една единствена мисия в живота – да родят и възпитат потомство. Те не се стремят към кариера, защото са уверени, че това не е най-важната цел в живота на жената.
Тези жени не спят по цяла нощ, когато се роди детето им, те не могат да му се нагледат, не могат да се доверят дори и на най-близките си в отглеждането му. Те  се асоциират с децата си и използват местоимението “НИЕ” дори и в ситуации, които касаят само и единствено техните децата.

Домакиня трети тип: Отпочиваща
Домакините от този тип винаги са знаели, че не са създадени за каквато и да е работа. През целия си съзнателен живот те се стремят само към едно: да си намерят съпруг, който да е в състояние да удовлетворява всичките им капризи, докато те се грижат само и единствено за собствения си комфорт. Те ходят на фитнес, четат модни списания, срещат се с приятелки на кафе и говорят с часове по телефона, докато за децата им се грижи детегледачка, а за домакинството – домашната помощничка.

Домакиня четвърти тип: Майстор
Домакините-майстори са способни да се справят с всякаква домашна работа. Те не чакат мъжът им да се върне от работа, за да забие пирон за новата картина или да изхвърли боклука. Те мият, чистят, перат, гладят и изобщо се занимават с всичката домашна работа и при все това се чувстват изключително добре!

Накрая ще завършим с още един тип, който обаче се среща все по-рядко и е направо на изчезване, а имено…
Домакиня пети тип: нека го наречем “ДОМАКИН”
Разбира се обикновено с домашната работа се занимават жените. Но все пак на всички ни е известно какви добри готвачи са мъжете. Също така при нужда те се справят доста добре и с отглеждането и възпитанието на децата. Има и мъже, които обръщат особено голямо внимание на подредбата и чистотата в дома. Естествено, такива мъже са по скоро изключение от правилото, но все пак ги има и са в състояние да конкурират всяка жена що се отнася до домакинските задължения. Защото да си домакиня не е професия, а е черта от характера.