Какво да похапват децата през лятото

Начало » Родители » Деца » Какво да похапват децата през лятото

Какво да похапват децата през лятотоПрез лятото в менюто на децата се появяват много сезонни лакомства. Но кои от тях са полезни и кои – вредни?

Млечен вкус
Ако детето не е алергично към белтъка в кравето мляко, млечните продукти и киселото мляко, то в горещите дни те могат не само да утолят жаждата му, но и гладът му. Ако е загубило апетит, пробвайте с чаша освежаващо кисело мляко или порция извара с плодове – едва ли ще откаже. Дневното количество кисело мляко и млечни продукти позволени в ранна детска възраст е 300 гр, а извара – 50 гр. А към прясното мляко трябва да се отнасяте с повишено внимание, тъй като то съдържа повече белтъчини и мазнини и поради тази причина може да предизвика стомашно разстройство. В него може да се съдържат и причинители на сериозни инфекции, като бруцелоза, енцефалит и др. Преди да дадете на детето си прясно издоено краве или козе мляко го сварете, а след това го разредете с вода в съотношение 1:1. На ден детето ви може да пие по не повече от 150-200 мл от тази разредена напитка.

На въглища
Лошо изпечените на скара месо и месни продукти са източник на микроби. Освен това, трябва да знаете, че те са по-подходящи за деца над 5-6 години, тъй като по-малките не могат да ги сдъвчат добре, което може да наруши храносмилането им. В краен случай опечете добре на слаб огън не повече от 50 гр месо за около половин час и след това го нарежете на малки парченца. Така приготвено месото е вече безопасно за малкото дете.

Правила за безопасност
Тези правила ще ви помогнат да опазите детето си от чревни проблеми:
1. Зеленчуците, плодовете и зелените подправки трябва първо да се измият под струя гореща вода (60° С), а след това трябва да ги изплакнете с дезинфекциращ лимонов разтвор (смесете 1 литър вода с 2 с.л. прясно изцеден лимонов сок).
2. Пюретата, компотите и плодовите напитки трябва да се съхраняват на стайна температура не повече от 12 часа, а в хладилника – за не повече от ден.
3. Остатъците от пюре и компот в чинията или чашата на детето ви трябва да изхвърлите в кофата за смет – заедно със слюнката в тях са попаднали бактерии, които може да предизвикат стомашно разстройство.