Какви са ползите от консумация на мед?

Начало » Здраве » Какви са ползите от консумация на мед?

Какви са ползите от консумация на мед?Медът е една от най-полезните храни, които човечеството познава. От хилядолетия насам той се използва не само в кулинарията и за да си подсладим живота, но дори и в народната медицина, а с развитието на технологиите и в конвенционалната като помощен терапевтичен агент. Много лекари препоръчват мед за облекчаване на редица симптоми, както и за поддържане на нормално физическо, умствено и емоционално състояние. Като лечебен продукт, важно е той да бъде качествен, натурален, но и екологично чист. В тази връзка ние препоръчваме истински пчелен мед от Пчелинъ без значение дали го използвате за традиционна консумация у дома, или ще го включите в определен вид терапия. А какви са ползите от него ще разберете в следващите редове.

За облекчаване на алергични състояния

Сам по себе си медът може да е алерген, но същевременно поради неговите противовъзпалителни и нормализиращи свойства той горещо се препоръчва за намаляване на симптомите при алергична реакция. Когато пациентът няма хранителна непоносимост към пчелния продукт, може да прибягва до него, за да блокира подуването, обрива и други признаци на алергия. Причината е, че продължителната му консумация спира тялото да освобождава твърде голямо количество хистамин.

Мед в подкрепа на стомашно-чревния тракт

Според гастроентеролозите с мед можем преспокойно да намалим различни типове стомашен дискомфорт. Този хранителен продукт намалява киселините и същевременно подсилва метаболизма, като същевременно подпомага на организма да усвоява по-лесно полезните хранителни вещества. Мед е силно препоръчителна храна за пациенти със следните заболявания на стомашно-чревния тракт: колит, язва, гастрит, хронични газове и проблеми с изхождането. Ако се чудите защо, причината е, че пчелният продукт представлява естествен пребиотик, тоест той служи за натурално гориво на пробиотиците или така наречените добри бактерии в човешкия микробиом.

При различни вирусни и респираторни заболявания

Още от бабите си знаем, че с мед можем да облекчим възпалено гърло, запушен нос, тежка мокра или суха кашлица, а дори и висока температура. Продуктът може да ни помогне не само при обикновени настинки, но и при грип и вирусни инфекции, защото има отхрачващо действие и спомага за намаляване на болките в мускулите и отпадналостта. Същевременно учените твърдят, че медът ускорява реакцията на защитните сили и имунните Т-клетки, тоест той може да служи и за превенция или профилактика на различен тип вирусни и респираторни заболявания.

Мед за мозъка и нервната система

Освен че подобрява мозъчна дейност, той регулира централната и периферна нервна система, като влияе директно на рецепторите. Доказано е, че една лъжичка мед преди лягане подобрява съня, а също така и дава достатъчно гориво на тялото, главно на черния дроб, който работи през нощта, за да се изчисти от токсините и да възстанови енергийния си баланс. В същото време продуктът спомага за подобряване на когнитивните способности и действа положително при стрес, депресия и тревожност.

В полза на сърдечно-съдовата система

С редовна консумация на мед намалявате нивата на лошия холестерол и подобрявате състоянието на кръвоносните съдове. Това е така, защото медът е по-добрият подсладител от обикновената захар. Ето защо между другото, продуктът се препоръчва и за диабетици, които имат нужда да намалят нивата на кръвната захар в тялото. Същевременно, редовната консумация на мед може да регулира и кръвното налягане, поради което силно се препоръчва за хипертониците.

Медът е полезен не само за вътрешен прием, но и за локално приложение. С него можем да подобрим значително състоянието на кожата, а също така и да се справим с проблеми като акне, неравен тен и фини линии.