Ипотечни кредити: Същност, видове жилищни кредити и лихви

Начало » Кариера » Ипотечни кредити: Същност, видове жилищни кредити и лихви

Ипотечни кредити: Същност, видове жилищни кредити и лихвиИпотечните кредити са едни от най-сериозните кредити с оглед на това, че потребителите влизат в дълготрайни отношения със своите кредитори. Именно затова е необходимо да се информирате много добре, преди да предприемете взимане на ипотечен кредит.

Когато искате да вземете ипотечен кредит вариантите са да ипотекирате личен имот или такъв, който предстои да закупите. Дори е възможно да ипотекирате имот на ваши роднини, стига банката да го оцени подобаващо. Можете да вземете кредит с доказване или без доказване на доходите си, банките ще ви предложат различни оферти.

Има няколко различни вида ипотечен кредит. При този който искате да си купите жилище например, ще бъде необходимо да заложите старото си за да купите ново. Така наречените имоти на зелено се предлагат като услуга от много банки и компании за кредити. Това до известна степен улеснява потребителите. Този тип представлява взимане на заем от банка, без да е необходимо да заложите някакъв имот. Просто за ипотека ще служи този, който купувате или предстои да построите.

Друг тип ипотечен кредит може да бъде за строеж. Банката ви дава пари за да построите нов дом или някаква постройка. Може да използвате кредита и за довършителни дейности. Различните банки имат различни правила и условия за такива кредити.

Ипотечен кредит за освежаване и подобрения. При него искате пари за да ремонтирате вашето недвижимо имущество. Такива кредити за ремонт се усвояват винаги на 100%, защото тяхната цена е по-ниска от самия кредит. В случай че сте решили да заложите имота си за такъв кредит, стойността му трябва да е по-висока от ремонта.

Рефинансиране на кредит и друг тип кредити, при който да взимате свежи пари с цел погасяване на стари задължения.

Нецелеви кредит пък представлява такъв, при който няма конкретна цел за която сте длъжни да харчите парите.