Интериор в черно и бяло

Начало » За дома » Интериор » Интериор в черно и бяло

Черно-белият интериор ви позволява да промените стила на дома си почти до неузнаваемост. По-тъмен или по-светъл, с цветни елементи или без, този интериор може да се използва практически за всяка стая в жилището ви.
При създаването на стилни и модерни интериорни решения дизайнерите много често избират именно черно-бялата цветова схема, която благодарение на ярко изразения контраст е най-подходяща за придаване на отчетливост и графичност на пространството. Освен това, ако другите стаи са обзаведени в различни стилове, монохромния черно-бял интериор може да се превърне в обединяващо звено в облика на дома ви.
01ch_b
Повече черно или повече бяло?
При създаването на интериор в черно и бяло трябва да използвате правилно възможностите и на двата цвята. Например, белият цвят визуално разширява пространството и изпълва помещението със светлина, докато черният създава по-камерна, но същевременно и по-топла атмосфера. Погрешно е да се опитвате да съчетавате бялото и черното в равни пропорции – най-добре е да изберете единия от цветовете като основен, в зависимост от особеностите на помещението и вашите предпочитания.
Също така, е добре да прецените дали ще се чувствате удобно с такъв рязък контраст и дали няма да е по-добре да направите по-плавен прехода между цветовете с помощта на различни нюанси на сивото. Колкото по-мек искате да направите вашия интериор, толкова повече сиво ще трябва да използвате в него.
Друг начин за “разреждане” на толкова контрастен интериор е използването на лъскави метална повърхност, които при това се вписват и изключително хармонично в него. Компромисно решение е и вместо бяло да използвате сиво.

Добавете цвят в интериора
Изразителност на черно-белия интериор може да придадете с помощта на различни детайли. Например, шарените аксесоари могат да го направят по-елегантен и изискан. А за създаването на по-изразителен интериор са ви необходими по-ярки детайли – най-добре изглеждат аксесоарите в червено, в различни оттенъци на жълтото, в синьо, зелено, маслинено.

02ch_b
Имайте предвид, че добавянето на различни цветове към интериора в черно и бяло може да му придаде съвсем различна стилистична насоченост. Така например, ако искате той да има леко нюанс на кънтри или провансалски стил, то трябва да използвате акценти (покривки, свещници, вази) в зелено. Розовото или лилавото му добавят блясък, сребърното “довежда” хай тек стила. Все пак не прекалявайте с допълнителните цветове, тъй като всичкият шик на черно-белия интериор се състои именно в неговата монохромност.

03ch_b
Важно е да се отбележи и че дървените мебели и подове в естествени нюанси също “разреждат” контраста на интериора в черно и бяло. Затова е по-добре да избирате мебели и подови настилки, които да са или в черно, или в бяло.

И накрая: черно-белият интериор е винаги отворен към експерименти – чрез добавянето на повече основни цветове, нюанси на сивото или цветни елементи, вие можете да променяте стила и атмосферата на интериора почти до неузнаваемост.

04ch_b