Интериор в стил хай тек

Начало » За дома » Интериор » Интериор в стил хай тек

high-tech01Хай тек е един от най-актуалните стилове в интериорния дизайн днес. Той се оформя през последната трета на 20 век и в основата му е дизайнът на промишлените помещения, където всички елементи са подчинени на функционалността. Преминавайки в жилищните помещения, елементите на промишлената естетика са получили допълнително развитие – почти пълната липса на декорации е компенсирана от “игра” на светлината върху стъклените, хромираните и металните повърхности. Откритите конструкции, сложно структурираните пространства, металът, стъклото, бетонът – всички те са характерни за стила хай тек.
Интериорът в този стил е подходящ най-вече за големи помещения, разделени на функционални зони с помощта на светлинни прегради и врати от стъкло (прозрачните плъзгащи се врати с алуминиева рамка не само изглеждат добре, но са и много удобни и функционални, тъй като спестяват пространство).

Мебели в стил хай тек
За интериор в стил хай тек е най-подходяща меката мебел, отличаваща се с простота на геометричните форми. Забравете за пъстрите тапицерии: тук на почит са едноцветните материи. Ако искате да създадете ефект “ярко потно”, най-лесният начин да го постигнете е с помощта на диван в ярко червено или синьо, който значително ще оживи картината. Основното нещо е да не се увличате и да запомните правилото, че в хай тек интериора яркото, светло място може да бъде само едно.
Ако сте любители на експериментите, си купете диван, състоящ се от модули – това ще ви дава възможност да променяте формата му, когато си пожелаете. Друго подходящо за вас решение е диван с лесно сменяща се тапицерия , който също би ви дал възможност да реализирате и най-дръзките си фантазии.
Други подходящи елементи от обзавеждането в хай тек интериора са маси със стъклени плотове със строго правоъгълна или кръгла форма, столове с метални крака и гръб, масичка за кафе на колелца, стелажи със стъклени рафтове…
high-tech02
Осветление в стил хай тек
Един от най-важните моменти в създаването, на който и да е интериор, са правилно подбраните осветителни тела. В стила хай тек, това е два пъти по-важно. При него трябва да забравите за класическите полилеи, кристалните висулки, флоралните мотиви… Това, което ви е нужно, са множество вградени в стените осветителни тела, в комбинация с каскада от малки висящи халогенни лампи, които може да са разположени на различни нива. Основното изискване е простота и лекота на формите.
Низът от лампички е не лоша идея за тези, при които светлината ще играе основна роля в интериора. Чрез тях можете да моделирате пространството, като подчертаете един предмет и скриете в сянка другите. Може да ги използвате и за визуалното разделение на пространството на функционални зони, като благодарение на тях с изключителна лекота и гъвкавост ще създадете граница между кухнята и трапезарията или между всекидневната и спалнята, например.
Софитът, във всичките му възможни конфигурации, е също много удобен, практичен и най-важното – достъпен. Той е еднакво подходящ както за хола над дивана, така и за кухнята над масата. За съжаление, в списъка на достойнствата му, не присъства елегантността. С прилагането на тази система в жилището си, вие винаги поемате малък риск… Но важното е да сте внимателни и да не прекалите, за да не заприлича всекидневната ви на офис.
Много стилно изглежда окаченият таван с безразборно разпръснати по него халогенни лампички. Разбира се, на  тяхната светлина е малко вероятно да можете да прочетете нещо, но  предназначението им не е подчинено на практичността, а по-скоро на естетиката – те трябва да придадат на интериора ви известен чар и домашен уют.

Прозорци и стени в стил хай тек
Най-добрите “дрехи” за прозорците в стил хай тек са хоризонталните или вертикалните щори. Но ако не искате домът ви да ви напомня офиса, добавете и завеси, които непременно трябва да са изработени от едноцветна, мека, нито много тънка, нито прекалено дебела материя. Разбира се, може да се ограничите само с тях, но при условие, че сте спазили всички изброени по-горе изисквания. Съчетанието на дантелени пердета и непрозрачни завеси в този случай е неуместно – това е класика.
Гладките, светли едноцветни стени са задължителен елемент на хай тек интериора. Най-подходящите цветове са бяло, светло сиво, бежово и пясъчно. Специалисти съветват, да се откажете от тапетите и да отдадете предпочитанията си на латекса.
Идеите на минимализма повеляват да не украсявате стените с нищо. Ако, обаче, голите стени не са ви по вкуса, можете да ги оживите, като окачите големи съвременни авторски фотографии в леки метални рамки (за предпочитане са черно-белите снимки) или картини с абстрактни изображения.
high-tech03
Подова настилка
Килим с традиционен класически дизайн би изглеждал грубо и смешно. Най-добре е да изберете едноцветен килим или мокет. Особено ефектни са дебелите меки модели. Много стилно изглеждат и постелките за под от изкуствена кожа с леопардови или зеброви шарки. Тях може да комбинирате с покривало за диван със същата щампа.

И накрая… Няма по-добра украса за интериора в стила хай тек, от големия аквариум с екзотични риби и стилния компютър! Те могат да послужат като основа на целия ви хай тек интериор.