Изкуството на тай чи

Начало » Външен вид » Упражнения » Изкуството на тай чи

Изкуството на тай чиТай чи – пътешествие към изгубената хармония
Китайската гимнастика тай чи учи темпераментните хора на равновесие – както физическо, така и духовно. На пръв поглед тай чи изглежда като плавен, красив танц. Не напразно източните мъдреци казват, че за да постигане човек физическо равновесие, трябва да намери душевен мир и вътрешна хармония.
С тай чи могат да се занимават хора на всякаква възраст – от малки деца да стари хора. По време на упражненията се подобрява работата на сърцето, успокоява се нервната система, с течение на времето страховете и депресиите изчезват.

План на тренировката
Много специалисти смятат тай чи за оздравителна гимнастика. На пръв поглед простичките елементи на изкуството, обаче, в действителност се явяват истинско обучение по самозащита. Всички движения се изпълняват в бавно темпо – така вътрешната енергия на човек започва да циркулира правилно в организма. По този начин тялото само си “спомня” здравото си състояние.
По време на първите тренировки се научавате да владеете собственото си тяло, да пазите правилната поза, да не падате, когато стоите на един крак. Постепенно елементи се усложняват, започвате да се чувствате енергични и умиротворени. Тренировките по тай чи помагат за подобряването на общото състояние на гръбначния стълб и ставите. Медитацията в края на тренировката е начин да освободите съзнанието си от всичко ненужно и обременяващо ви.

[youtube r9SRS_z67nI]