Изкуството на диалога – тайните на ефективната комуникация

Начало » Кариера » Изкуството на диалога – тайните на ефективната комуникация

dПовечето от конфликтите възникват поради факта, че страните просто не се опитват да се разберат помежду си. Навярно на всеки от вас многократно му се е случвало да се справя със следната ситуация: някой не слуша какво му говори събеседникът му и поради това не е в състояние да разбере както трябва казаното. В резултат, отговаря неправилно. И това предизвиква недоволство у говорещия.
Но възможно ли е да се избегнат подобни недоразумения? Да, възможно е. Необходимо е просто да се придържате към следните няколко правила:
1. Дайте на човека срещу вас възможност да се изкаже. Вие може и да сте най-големия специалист в съответната област. Въпреки това, не прекъсвайте събеседника си по средата на изречението – нека да довърши мисълта си.
2. Когато задавате въпрос, изчакайте отговора. Колкото и да е изнервяща за вас паузата, възникнала след като сте задали въпроса си, не бързайте – помислете и за събеседника си. Дайте му възможност да събере мислите си и изчакайте отговора му.
3. Уверете се, че сте разбрали човека срещу вас. Причина за повечето конфликти е банално недоразумение. Уточнете, какво точно е имал в предвид вашият партньор в комуникацията, и се отървете от объркването. Когато е необходимо използвайте изрази, като “вярно ли ви разбрах, че…”, ” с други думи, искате да кажете, че…” и т.н.
4. Покажете интерес. Оставете всички “външни” занимания и се обърнете към човека, с когото говорите. Дори и да следите внимателно хода на мислите на вашия събеседник, ако не гледате към него, той със сигурност ще си помисли, че това, което ви говори не ви е интересно и за това не му обръщате нужното внимание.