Изберете най-подходящия цвят за интериора на вашия дом

Начало » За дома » Интериор » Изберете най-подходящия цвят за интериора на вашия дом

Изберете най-подходящия цвят за интериора на вашия домНа всички ни е известно, че цветовете, в които е решен интериорът на дома ни, влияния на настроението и самочувствието ни. Ето какво е значението на най-често използваните цветове, както и реакциите и настроенията, които те предизвикват в нас:

Червеният цвят се смята за активен, енергичен. В дома си към него трябва да се отнасяте с особено внимание. Например, ако спалнята ви е в червено, сънят няма да ви споходи бързо. Дори, ако сте решили да организирате за вас и партньора ви бурна секси нощ, е достатъчно да направите незначителни промени в обстановката (като например, да постелите червено спално бельо, да наредите червени свещи около леглото или просто да пийнете по чаша червено вино в леглото), за да предизвикате безсънието и безпокойството си.

Оранжевият цвят има всички положителни свойства на червения, но в същото време не е така агресивен. За това той се използва за създаването на непринудена уютна атмосфера. Меките нюанси на оранжевото (тиквено, кайсиево и др.) са особено подходящи за всекидневната – стая, издържана в този цвят, е особено подходяща за организирането на дълги празнични вечери и сбирки с приятели.

Жълтият цвят се препоръчва за учебни стаи и кабинети. Той е незаменим там, където се занимавате с умствена работа, тъй като способства за активирането на мисловната енергия и я направлява по пътя към постигането на целите, които сте си поставили. Важно е да знаете, обаче, че не е желателно в интериора на една стая да се използва само жълт цвят, защото той действа възбуждащо. За това е препоръчително да го съчетавате с елементи в синьо или светло синьо.

Зеленият цвят поражда само положителни емоции и внася в стаята частици от природата. Изобилието му, обаче, действа твърде отпускащо, за това, например, не се препоръчва училищните стаи да се боядисват в зелено – то не се отразява благоприятно на усвояването на нови знания. От друга страна, зелено е особено подходящо за детската стая, особено ако детето е мъчено от страхове. В такава стая се заспива много лесно.

Светло синьото е цвета на творчеството – комбинацията му с жълто създава невероятно творческа среда. В същото време, този цвят е особено предпочитан от пасивните хората, защото той успокоява страстите.

Синият цвят отпуска и успокоява. Спалня, издържана в нюанси на синьото, способства за добрия, дълбок сън. Но не прекалявайте с него, защото в големите количества този цвят може да предизвика пристъп на меланхолия.

Кафявите тонове се отнасят към неутралните цветове. Те пораждат асоциации за надеждност и пълнота. Тези цветове се препоръчва при обзавеждането на антрето: спокойната естественост на кафявото осигурява лек преход от домашния живот към живота извън дома (и обратно).

Бялото е цветът на чистота, непорочността и т.н., но в големи количества, то предизвиква чувство на несигурност и самота.