Игра с пространството

Начало » За дома » Интериор » Игра с пространството

Игра с пространствотоУмелото използване на цветовете в интериора, въз основа на концепцията за контрастите, може да ви помогне в балансирането на архитектурните недостатъци или на нестройните пропорции на вашия дом. Вижте как…

Илюзия за пространство
За да направите една стая оптически по-просторна, използвайте бледи, хладни цветове за стените. Светлите тонове изглеждат по-леки от тъмните и оптически разширяват пространството. Що се отнася до хладните тонове – синьо, зелено, лилаво – те винаги “разширяват” повече от топлите. В основата на създаването на илюзията за пространство лежат цветовите контрасти топло-студено, светло-тъмно и контрастът на качеството.

Ефектът на интимността
Ако искате да постигнете по-топла атмосфера в дома си, изберете по-топъл или по-тъмен тон. Оранжевите, кафявите, червеникавите нюанси ще затоплят атмосферата и ще направят всяка стая гостоприемна, а тъмните цветове ще привнесат усещането за уют и интимност. Този ефект може да се постигне с използването на цветови контрасти светло-тъмно и на контраста на качеството.

Игра с цветовете на тавана
Таваните в дома ви са твърде високи? Можете на ги “свалите” визуално като ги боядисате в по-тъмен, по-топъл, но по-малко наситен цвят, в сравнение със стените. Освен това, по този начин стаите ще станат и по-интимни.
Ако пък таваните ви се струват твърде нисък, боядисайте ги в по-бледи, хладни или наситени цветове, в сравнение със стените. Това със сигурност ще създаде у вас усещането за височина.
В основата на визуалното “повдигане” или “сваляне” на тавана са цветовите контрасти топло-студено, светло-тъмно, както и контрастът на качеството.

Архитектурни детайли
Архитектурните детайли, като корнизи, первази, парапети, бордюри, рамкиране на прозорците и т.н. също могат да допринесат за хармонията на вашия дом, правейки интериора по-богат и интересен. За да ги “отделите”, използвайте по-светли тонове, в сравнение с тези на стените. В основата на работата с архитектурни детайли лежи цветовият контраст светло-тъмно.
Ако, обаче, стаята ви е малка и архитектурните елементи буквално висят и дразнят, както много често се случва с мансардните стаи, боядисайте ги в същия цвят, в който са и стените. Тук принципът на цветовите контрасти не важи.

Разделяне на пространството
Може да използвате цветовете, за да разделите символично пространството на няколко зони. Например, може да боядисате стената зад леглото в спалнята си в по-тъмен, топъл цвят, а останалите стени в по-светъл нюанс. Така ще отделите мястото си за сън от останалата част от стаята, в която може да си подредите кът за работа, четене и др. В този случай ще използвате цветовите контрасти светло-тъмно и топло-студено.

Отворени пространства
Ако във вашия дом липсват врати и на почит са арките и отворените стени, използвайте ефекта на нюансите. Такава палитра се получава на принципа на различните тонове и наситеност на един цвят. С други думи, използвайте цвят, който да преминава от стая в стая и да създава чувството за приемственост и пространството в дома, независимо от неговия размер. В този случай можете да използвате, който и да е цвят, стига той да се съчетава с мебелите, аксесоарите и другите декоративни елементи. Принципът за създаване на хармонично открито пространство се базира на цветовия контраст светло-тъмно, на контраста на качеството и на използването на различни нюанси на един цвят.