Защо е необходима загрявката преди тренировка?

Начало » Външен вид » Упражнения » Защо е необходима загрявката преди тренировка?

По същество загрявката представлява 10-15 минутен отрязък от време, през който организмът се приготвя за физическото натоварване на тренировката. Някои, които искат да постигнат мигновени резултати, се отказват от загрявката и тренират без видими проблеми. Но подобно невнимение води до болки и травми, тъй като нито мускулите, нито нервната система са се подготвили за упражненията. Психологически все още не сте подготвени за избрания комплекс от упражнения. Поради тези причини по долу ще си поговорим за важността на загрявката за вашата пълноценна тренировка.
Като цяло, смисълът и се заключава в това, че щом раздвижите мускулите си е много по-безопасно да разтягате с движения с голяма амплитуда, ставате по-гъвкави и свеждате травмите до минимум, по-лесно изпълнявате сложни упражнения без да се притеснявате от неудобство и нежелани разтежения.

Как се отразява правилната загрявка на организма?
Тя подпомага психологическата настройка за предстоящата тренировка и ни дава възможност да почувстваме подвижността на ставите си.
Увеличава честотата на сърдечния ритъм и притока на кръв в мускулите или подготвя сърдечно-съдовата и мускулната система за тренировката.
Загрява мускулите и ги прави по-гъвкави и устойчиви към контузии.

Как правилно да загряваме?
В загрявката се включват общи и специализирани компоненти. Общата загрявка се състои от три части:
Първа част – включва прости протягания на място, които помагат да почувствате движенията.
Втора част – включва упражнения за различните групи мускули и леко бягане в тръс. Предназначението на тези упражнения е да подготви сърдечно-съдовата система за увеличаващата се температура на мускулатурата.
Трета част – включва упражнения за разтягане от място, които се изпълняват енергично и интензивно. Мускулите трябва да се разтягат бавно и постепенно в течение на 15-30 секунди, докато не усетите дискомфорт в тях, но не и болка.
Специализираната загрявка се състои от упражнения, свързани със спорта, с който сте решили да се занимавате. Например, ако сте решили да бягате, първият половин километър трябва да пробягате с бавно темпо, а след това постепенно да ускорявате до определената ви за тренировката скорост. В този случай организмът постепенно се приспособява към специфичното натоварване характерно за тренировката ви.